"Een zee vol groenten"

Elenbaas investeert in nieuwe zilte Zeeuwse teelten in de kas

Tholen - Al ruim 20 jaar is Hans Elenbaas actief in de handel van zeegroenten. De liefde voor de zeegroenten werd hem met de paplepel ingegoten. Zijn opa sneed in de jaren dertig van de vorige eeuw al zeegroenten, zijn moeder leurde als klein meisje met de groente van deur tot deur en zelf ging hij met zijn broer ook al op jonge leeftijd op zoek naar zeekraal en lamsoor. Een nieuwe ontwikkeling is dat Hans met zijn bedrijf Nieuwe Zilte Zeeuwse Teelten (NZZT) investeert in de teelt van een aantal nieuwe zeegroenten in de kas om ze direct vanuit de Zeeuwse en Franse kust te leveren aan de internationale restaurants en supermarkten. Hij werkt hierbij samen met zijn collega Aart Jan Bil uit Schouwen Duiveland.Een zee vol groente, zo luidt het credo van Elenbaas en als je zijn zeegroentenkalender ziet, snap je waarom. Naast de bekende zeekraal en lamsoor, biedt de handelaar ook zeebanaan, schorrekruid, zoutmelde, strandbiet, lepelblad, monniksbaard, zeekool, zeevenkel, zeesla, wakame, dulse, suikerwier, riemwier, nori, zeespagetti, groene zeebes, groen draadwier, roodhoorntjeswier, zee-eik, Japans bessewier en Iers mos aan. "Dit jaar hebben we geen nieuwe introducties, maar aan het huidig assortiment hebben we onze handen vol", lacht Hans. Een aanzienlijk deel van het assortiment heeft de Skal-gecertificeerde teler ook in de biologische variant beschikbaar. "Die producten, zoals zeevenkel, zeewier en zeespaghetti, gaan vooral naar de bio-winkels. Overigens blijft zeekraal nog op afstand ons hoofdproduct."

Zeekraal en Schorrekruid.

De afzet van de zeegroenten verloopt volgens de teler dit jaar vergelijkbaar met vorig jaar. "Er zijn ruim voldoende zeegroenten beschikbaar. Kwalitatief is zowel de Franse als de Zeeuwse zeekraal prima, de Frans lamsoor is kwalitatief beter dan vorig jaar, maar de Zeeuwse lamsoor is kwalitatief wat zwakker. Het weer is vooralsnog niet makkelijk voor de zeekraal, omdat het vrij droog is. Zeegroenten hebben regen nodig. Het liefst hebben wij overdag zonnig, luchtig weer met 's nachts een buitje."

Zoutmelde

"Gelukkig zien we de vraag naar zeegroenten door de jaren heen wel toenemen, maar we zien ook wel overschotten op de markt. En helaas wordt er ook wel troep op de markt gezet", vertelt Hans. "Zeekraal hoort ten allen tijde goed van smaak en lekker mals te zijn. Dus zonder stok, draad of bittere nasmaak!"

Voorbereidingen in de kas.

"Ik zweer bij de wilde zeegroenten. Hiernaast investeren we ook in nieuwe teelten. De teelt van zeegroenten is complex en staat nog voor een groot gedeelte in de kinderschoenen. De planten zijn veelal zilt en zijn daardoor uiterst kwetsbaar. Het oogsten van wilde zeegroenten is zwaar en arbeidsintensief. Het sorteren en verpakken en controleren is veelal handwerk. Maar met een nieuwe inpakmachine in onze geconditioneerde ruimte en een nieuwe wasmachine om lamsoor te wassen, proberen we ook steeds meer te mechaniseren om op arbeid te besparen."

Zeekraal in de kas.

Voor meer informatie:

Hans Elenbaas
Elenbaas Zeegroenten
Oude Rijksweg 78
4339 BD Nieuw- en Sint Joosland
info@zeekraal.nl
www.zeekraal.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven