Onderzoeksauteur Isabella Gusenbauer: „Circa 1,8 miljoen maaltijden worden er dagelijks in Oostenrijk in grootkeukens uitgegeven. Het bio-aandeel ligt hierbij op circa 30 procent.“ Een goed percentage, dat echter nog verder zou moeten stijgen: „Juist in openbare instellingen zou het een goede zaak zijn om hoogwaardige, lokale levensmiddelen van gecontroleerde herkomst in te zetten. Het aandeel aan Oostenrijkse bio-producten in grootkeukens zou zonder veel werk verhoogd kunnen worden naar 60 procent“, zegt ook Claus Holler, deskundige voor gemeenschappelijke maaltijdverzorging bij Bio Austria.
Dat zou ook wenselijke gevolgen hebben voor de landbouw: in totaal wordt er volgens de berekeningen van het onderzoek in Oostenrijk momenteel circa 275.521 hectare landbouwareaal voor de gemeenschappelijke maaltijdverzorging gebruikt. Het bio-aandeel daarvan bedraagt 3,2 procent (84.256 hectare) van het totale Oostenrijkse landbouwareaal en circa 14,5 procent van het reeds biologische landbouwareaal.
Bio-aandeel van 100%: plus 9.000 bedrijven
Wanneer alle uit Oostenrijk stammende levensmiddelen die in grootkeukens gebruikt worden alleen van Oostenrijkse bio-bedrijven zouden stammen, zou dit een extra behoefte aan circa 243.441 hectare betekenen. „Bij een scenario van 60 procent bio-aandeel in iedere productgroep zou dit een extra 50.225 hectare aan biologisch landbouwareaal betekenen“, aldus Isabella Gusenbauer.
Een dergelijke toename zou daarom een toename van circa 1.800 bedrijven betekenen. In het 100 procent scenario, met een toename van 243.441 hectare, zou het zelfs om circa 9.000 extra biologische bedrijven gaan. Daarmee zou het aantal biologische bedrijven stijgen van momenteel 20,4 procent van alle bedrijven in Oostenrijk naar 33 procent van alle bedrijven in Oostenrijk.