Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VN-rapport: herstellende kracht van de natuur om waterschaarste op te lossen

Zondag is het Dag van de Aarde. Een VN-rapport alarmeert over een wereldwijd tekort aan drinkwater. Op de natuur gebaseerde oplossingen kunnen veel voordelen bieden om de wereldwijde wateruitdagingen aan te pakken.

Ook in Vlaanderen dreigt watertekort

Waterschaarste is geen ver-van-ons-bed show. Vlaanderen is immers een dichtbevolkte regio waarin we meer water gebruiken dan beschikbaar is. Volgens een rangschikking door de OESO is België het vierde armste land qua waterbeschikbaarheid per persoon. Enkel Italië, Korea en Tsjechië scoren nog slechter. Daarbovenop wordt ook relatief veel drinkwater verbruikt: voor douchen, poetsen, het toilet doorspoelen… Voor een deel halen wordt dat water uit de grond gehaald. Maar er wordt meer verbruikt dan de natuur kan aanvullen en dus daalt het grondwaterpeil.

In juni vorig jaar regende het lange tijd niet. De overheid legde de boeren toen een verbod op om hun velden te besproeien. En er was een algemene oproep naar iedereen om waterverbruik zoveel mogelijk te beperken. De voorspelling voor de toekomst is dat er door de klimaatverandering 30 tot 70 procent minder neerslag zal zijn. Vooral in de zomer zouden we dus steeds meer lange droge periodes ervaren.

Op de natuur gebaseerde oplossingen

Meer dan 5 miljard mensen zouden in 2050 getroffen kunnen worden door een tekort aan water. Dat stelt een nieuw rapport van de Verenigde Naties. Klimaatverandering, toegenomen vraag en vervuilde watervoorraden zijn volgens het rapport de grote boosdoeners.

"De wereld heeft zich te lang gefocust op artificiële infrastructuur om het waterbeheer te verbeteren", zegt Gilbert Houngbo, de directeur van VN-Water in het voorwoord van het rapport. Volgens de VN moeten we meer beroep doen op het 'natuurlijk kapitaal' en op de op natuur gebaseerde oplossingen om de watercyclus in evenwicht te brengen. Natuurlijke oplossingen, waarbij wordt ingezet op grond en bomen in plaats van staal en beton, kunnen bovendien extra voordelen bieden op vlak van de biodiversiteit. Ook kunnen ze de effecten van de klimaatverandering temperen en de gezondheid van de mens verbeteren.

Andere landbouw

Zeventig procent van het water wordt volgens het rapport ingezet voor landbouw, vooral irrigatie. De oplossing, zo stelt het rapport, ligt dus in een ander landbouwmodel. Volgens de VN is er nood aan 'conservatielandbouw'. Dat wil zeggen dat er regenwater gebruikt wordt in plaats van irrigatie, dat de bodem zoveel mogelijk bedekt wordt gehouden en dat gewasrotatie wordt toegepast om de bodem minder te belasten. Doordat de gewasresten niet omgeploegd worden, neemt het wateropnemend vermogen van de bodem sterk toe, waardoor de erosie ingeperkt wordt.

In de biologische landbouw worden technieken gebruikt die ervoor zorgen dat de bodem het water beter vasthoudt. Zo is er minder risico op afvloeiing en heeft de boer minder irrigatie nodig. In de biologische landbouw worden ook geen chemische pesticiden of kunstmest gebruikt. Dat komt de waterkwaliteit van het grondwater en de waterlopen ten goede en tegelijkertijd zorgt het voor een betere bodemkwaliteit.

Klik hier voor het volledige World Water Development Report 2018 (Engelstalig)

Bron: Bio Mijn Natuur
Publicatiedatum: