Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bionext niet in beroep tegen uitspraak RCC

Tholen - Bionext gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de Reclame Code Commissie. "We gaan niet in beroep. We hebben er over nagedacht en de argumentatie, die wij tijdens de zitting hebben gegeven, is hoe wij er tegenaan kijken en hoe wij het onderbouwen. Als de RCC deze onderbouwing afwijst, hebben wij er niet veel aan toe te voegen. In reacties op social media zegt men dat we van onze eigen kracht uit moeten gaan en moeten stoppen met gangbaar in slecht daglicht zetten. Het filmpje laat zien hoe de biologische landbouw in elkaar zit en hoe groot de verschillen zijn in de hoeveelheid verborgen kosten tussen de diverse landbouwsystemen", reageert Miriam van Bree namens Bionext.

De ketenorganisatie werd op de vingers getikt omdat de claims van Bionext in het filmpje 'True Price' volgens de RCC te absoluut geformuleerd zijn en onvoldoende onderbouwd zijn, omdat ook bij biologische landbouw milieukosten optreden. Bionext ziet dat de pleidooi voor het zichtbaar maken van verborgen kosten of het belasten ervan door steeds meer partijen ondersteund wordt. Zo adviseerde de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) deze week dat er minder dieren moeten komen en er een vleestax moet komen vanwege de klimaatbelasting die hierbij komt kijken.
 
Bionext geeft in een persbericht aan dat in het filmpje de verborgen kosten binnen de voedselproductie belicht worden en dat hierin getoond wordt waar biologische en intensieve landbouw principieel verschillen. Volgens Bionext is het de hoogste tijd dat hier meer duidelijkheid over ontstaat, zodat de consument zelf een afweging kan maken. Kernachtig samengevat noemt het filmpje dat: eten zonder verborgen kosten. De essentie van biologische landbouw is dat je zo min mogelijk effecten en dus ook kosten afschuift naar natuur en milieu, toekomstige generaties of mensen elders op de wereld. Dat is zelfs deels in de Europese biologische wetgeving verankerd. Bavo van den Idsert, directeur Bionext: "Het is ironisch dat een filmpje waarmee Bionext in feite een vorm van misleiding aan de kaak stelt, zelf misleidend zou zijn omdat de Reclamewaakhond meer onderbouwing wenst op een onderdeel. Wij denken dat de consument de boodschap prima doorziet en dat had leidend moeten zijn bij de uitspraak."

Bekijk het betreffende filmpje hier:



Voor meer informatie: www.bionext.nl