Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"'Green Starter' Robin Peeters: "Bedrijf goed te combineren met studie"

Afstuderen met eigen opkweekbedrijf voor bio-preiplanten

Een grote groep studenten van Aeres Hogeschool Dronten start tijdens hun studie een eigen bedrijf. Zo ook student Tuin- en Akkerbouw & Agrarisch ondernemerschap Robin Peeters. Hij startte samen met een collega Ruud Lenders een opkweekbedrijf voor biologische preiplanten. Voor het eerst dit jaar kunnen studenten in Dronten met hun eigen onderneming afstuderen, zodat hun bedrijfsvoering geen belemmering wordt voor de studie. Robin is erg enthousiast: "Deze manier van afstuderen geeft mij de kans om me helemaal te focussen op ons biologisch bedrijf en tegelijkertijd ook mijn schoolzaken op een goede manier af te ronden."

Op het land bij Robin worden de eerste preiplanten gezaaid. "Het nieuwe seizoen is begonnen voor de Nederlandse preiplanten", vertelt Robin enthousiast. Samen met collega Ruud Lenders runt hij sinds twee jaar een eigen bedrijf: Lenders Peeters Organic Plants. Robin is de eerste student, die meedoet met het pilotproject Green Starters van Aeres Hogeschool Dronten. De hogeschool stimuleert ondernemerschap bij haar studenten. Veel studenten starten tijdens hun studie in Dronten een eigen bedrijf, maar komen vaak in het gedrang omdat studie en eigen onderneming niet altijd even gemakkelijk te combineren zijn. De hogeschool draait nu het pilotproject om studenten de mogelijkheid te bieden af te studeren binnen het eigen bedrijf zonder dat hun studie daar onder lijdt. Robin is één van de eerste studenten, die dit doet. De biologische sector is voor hem een bekende sector. Zijn ouders runnen zelf een biologisch bedrijf en voordat Robin bij Aeres Hogeschool Dronten kwam studeren, volgde hij een opleiding aan de biologische landbouwschool Warmonderhof.


Robin Peeters in het veld met biologische preiplanten.

Behoorlijke groei

Robin koos bewust om deel te nemen aan het project Green Starters: "Twee jaar geleden zijn we begonnen met ons bedrijf en het heeft inmiddels al een behoorlijke groei doorgemaakt. Hierdoor wordt het steeds lastiger om ons bedrijf te combineren met mijn studie. Deze wijze van afstuderen geeft mij de kans om me helemaal te focussen op ons bedrijf en tegelijkertijd ook mijn schoolzaken op een goede manier af te ronden."

Robin moest solliciteren naar een plekje binnen het project. Hij heeft samen met Ruud de bedrijfs- en toekomstplannen gepresenteerd tegenover drie externe deskundigen. Tijdens dit project focust Robin zich op de toekomst van het bedrijf: "Waar willen we over vijf jaar staan en welke keuzes kunnen we het beste maken? Door dit project kan ik mij goed op bepaalde onderdelen focussen waar je normaal als ondernemer niet zo diep op ingaat."

Biologische prei

Het bedrijf van beide ondernemers is gespecialiseerd in de opkweek van biologische preiplanten. De afzet vindt plaats aan biologische preitelers in Noord-Europa. De eerste vroege planten komen uit Marokko, daarna gaan de jongens over op preiplanten die ze in Nederland hebben opgekweekt. De twee ondernemers zijn enthousiast dat hun bedrijf al zo sterk groeit. "We draaien nu twee jaar en hebben dit jaar geïnvesteerd in eigen machines en een nieuwe trekker. De grootste uitdaging die we zijn aangegaan, is de voorfinanciering. Door de sterke groei wordt het bedrag ook steeds groter. Door met een goed verhaal bij de bank aan te komen, hebben we het dit jaar weer kunnen regelen."

Robin verwacht dat ze over vijf jaar een behoorlijk groei hebben gemaakt met de opkweek van preiplanten. "Ik hoop dat we dan ook de opkweek van andere gewassen hebben toegevoegd aan ons bedrijf zodat we klanten een breder assortiment kunnen aanbieden."

Volgens Robin is deze vorm van afstuderen erg interessant voor studenten, die tijdens hun studie een eigen bedrijf hebben opgericht. "Je kunt je bedrijf op deze manier goed combineren met je studie. Ik denk dat het wel belangrijk is dat je een bedrijf moet hebben wat al redelijk opgestart is. Zit je nog in de opstartfase, dan is het minder geschikt, omdat je dan nog vooral veel dingen aan het uitzoeken bent en nog niet goed aan het werk kan op je eigen bedrijf." De studenten worden gecoacht door ervaren ondernemers uit het werkveld. Groot voordeel hiervan is volgens Robin dat zij de studenten een spiegel voorhouden. "Ze kijken kritisch naar de plannen en geven je waardevolle informatie waar je verder mee kunt." Na afronding van hun studie stopt de coaching, maar zullen de studenten wel actief betrokken blijven bij het project en nieuwe studenten gaan coachen met hun bedrijfsvoering.

Voor meer informatie: www.aeres.nl
Publicatiedatum: