Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zowel verkoop als concurrentie binnen de biologische verse sector neemt toe

De markt voor biologische versproducten blijft groeien enook de concurrentie binnen de sector neemt toe. Het Organic Produce Networkheeft onlangs data vrijgegeven over hoeveel biologische groenten, fruit enandere versproducten er vorig jaar in de Verenigde Staten zijn verkocht. DeGroep heeft data gebruikt, die verzameld zijn bij grote supermarkten. Hieruitbleek dat in 2017 voor €3,9 miljard aan biologische versproducten isverkocht, 8% meer dan in 2016.

Matt Seeley, directeur en oprichter van OPN, zei dat degroei van 2017 past bij de groeiende vraag naar biologische producten van hetlaatste decennium. "Millennials zijn op dit moment de drijvende kracht achter deconsumptie van biologische voeding", vertelt Seeley. "Millennials willen meerover hun voeding weten - waar het vandaan komt, hoe het is geproduceerd en wathet doet voor hun lichaam en gezondheid."

Volgens de laatste cijfers van het Amerikaanse ministerievan Landbouw blijft Wisconsin de staat met de op een na meeste biologischebedrijven. "Niet alleen hebben we een levendige markt voor biologischeproducten met boerenmarkten en maatschappelijke steun voor de biologischeteelt, maar we zien ook dat lokale supermarkten ervoor zorgen dat lokalebiologische producten voldoen aan de eisen van de consumenten," zegt ErinSilva, assistent professor van biologische verse producten onderzoek aan deuniversiteit van Wisconsin-Madison.

Seeley benadrukt wel dat het rapport OPN een eenzijdig beeldgeeft van de verkoop van verse biologische producten, omdat de data alleen vangrote supermarkten komt. "De totale verkoop ligt waarschijnlijk dichter bij €8,1miljard," zegt hij.

Hij geeft echter aan dat het rapport wel een inzicht geeftin de kooptrends onder consumenten. Zo laat het rapport zien dat de verkoop vanbiologische bessen in 2017 het meest is toegenomen. De verkoop hiervan is met23 procent gestegen ten opzichte van 2016 en bedroeg in 2017 bijna €475 miljoen.

Silva zegt dat telers uit Wisconsin de leiders op demarkt zijn wat betreft de productie van biologische bessen onder andere doorhun nieuwe productiemethoden. Ze voegt toe dat plagen van invasieve soortenongedierte echter wel voor steeds meer problemen zorgen voor de telers,zoals de Aziatische fruitvlieg.

Volgens OPN waren kant-en-klare salades het best verkopende biologischeversproduct in 2017 met een opbrengst van ongeveer €810 miljard. Het productis dan ook verantwoordelijk voor 20 procent van alle verkoop van biologische verseproducten. Seeley zegt dat de populariteit van dit product aangeeft datconsumenten gemakkelijke, kant-en-klare voedselproducten willen.

"Consumenten willen steeds meer biologische producten kopen enwillen ook het aantal biologische producten in hun huishouden uitbreiden,"vertelt Silva. Seeley geeft aan dat dezegroeiende interesse vanuit consumenten veel mogelijkheden biedt voorbiologische producenten. "Er zijnbepaalde delen in het land waar de biologische verkoop slechts vier of vijf procent van detotale verkoop van verse producten beslaat. Daarom zien we enorme mogelijkhedenin deze gebieden voor biologische producten," vertelt ze.

Maar terwijl de vraag naar biologische producten groeit,laat Silva weten bezorgd te zijn over hoe telers beïnvloed zullen worden doorde toenemende concurrentie. "Het is zeker de vraag of telers nog wel dezelfdeprijzen voor hun producten krijgen, vooral omdat er ook een toenemende druk is door importproducten," geeft ze toe. Ook geeft ze aan datthuisleveringsservices voor meer concurrentie voor lokale telers kunnenzorgen.
 
Bron:Wisconsin Public Radio (Hope Kirwan)
Publicatiedatum: