Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse biosector groeit sterk

Ook in Spanje doet de biosector het goed, waarbij zowel productie als consumptie het afgelopen jaar gegroeid zijn. Spanje heeft het grootste bio-areaal in Europa (2,02 miljoen ha in 2016, +2,6 procent ten opzichte van 2015). Een groot aandeel hiervan is nog 'in omschakeling'. Ongeveer de helft van het bio-areaal is permanent grasland. Daarnaast wordt 10,7 procent graan geteeld, 9,7 procent olijven, 6,7 procent fruit, 5,3 procent wijnranken en 2,8 procent groenten en aardappelen. 48 procent van het totale bio-areaal bevindt zich in Andalusië.

De Spaanse bioconsumptie voor 2016 werd op 1,69 miljard euro geschat. Spanje heeft slechts een marktaandeel van 1,7 procent voor bioproducten in eigen land. Dat marktaandeel groeide wel sterk in de voorbije 3 jaar. De consument kiest vooral voor groenten en aardappelen (18,5 procent) van biokwaliteit, vlees (15 procent), graan en rijst (11,5 procent), fruit en conserven (11 procent), olijfolie (8 procent) en melk en zuivelproducten (6,5 procent).



De Spaanse biosector is vooral afhankelijk van export. In 2016 werd naar schatting voor 891 miljoen euro aan bioproducten geëxporteerd (1,9 procent van alle voedingsexport). Vooral de productie van groenten en aardappelen (25,5 procent), biologische wijn (16,3 procent) en olijfolie (16,2 procent) zijn belangrijk. Veel groenten en fruit (onder andere citrus) worden geëxporteerd naar Noord-Europese landen.
De import aan bioproducten wordt op 596 miljoen euro berekend, een groei van 38 procent in vergelijking met 2015.

Bron: Bioforum Vlaanderen
Publicatiedatum: