Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EC start enquête over pesticidengebruik

Hoe goed voelt de burger zich geïnformeerd over het gebruik en residuen van pesticiden in zijn of haar omgeving? En hoe veilig acht deze zich over de wetgeving? Europa wil precies dat van zijn inwoners weten. Om het sentiment in kaart te brengen organiseert de Europese Commissie (EC) daarom een grootschalige enquête. Met de zogenaamde 'Refit'-evaluatie wil de EC de wetgeving eenvoudiger en begrijpelijker maken. De volksraadpleging loopt tot en met maandag 12 februari. 

Biologische verdiensten 

IFOAM EU roept iedereen op om de enquête in te vullen. De biologische landbouwsector bewijst dagelijks dat telen zonder chemische pesticiden wel degelijk mogelijk is. Toch krijgen de strategieën die de biologische landbouw toepast om gewassen te beschermen te weinig aandacht in de huidige pesticidenwetgeving, vindt IFOAM. 

Zij stelt dat er behoefte is aan een betere registratieprocedure voor natuurlijke actieve stoffen en dat er ook meer overheidsmiddelen nodig zijn voor onderzoek. Natuurlijke stoffen hebben immers vaak een beperkter marktbereik en bieden bovfendien weinig mogelijkheden voor intellectuele eigendomsrechten. Daardoor heeft de industrie weinig of geen interesse om er zelf onderzoek naar te doen.

Via de enquête wil de Commissie onder meer polsen naar:
  • de mate waarin men zich voldoende geïnformeerd voelt over het gebruik en de veiligheid van pesticiden;
  • de mate waarin men vertrouwd is met de manier waarop pesticiden in Europa geregeld zijn en of men die regelgeving al dan niet voldoende vindt;
  • ieders mening over de noodzaak van pesticiden;
  • ieders mening over de wetgeving over pesticidenresiduen op voeding;
  • ieders mening over de manier waarop Europa over pesticiden beslist.

Bron: Bio Mijn Natuur
Publicatiedatum: