Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vooral festivals populair in groeiende evenementensector

In totaal vonden er 2.171 middelgrote tot grote openbaar toegankelijke evenementen plaats in de vijftig grootste gemeenten van Nederland, een groei van 19,5 procent ten opzichte van 2015. Deze groei maakt een einde aan drie jaar van lichte daling. 41 procent van de evenementen vond plaats in de vijf grootste gemeenten, een lichte stijging ten opzichte van 39 procent in 2015. Amsterdam blijft de gemeente die de meeste evenementen voor haar rekening neemt, in 2016 waren dit er 342. Daarna volgen Rotterdam en Utrecht met respectievelijk 167 en 152 evenementen in 2016. Den Haag (118) en Eindhoven (114) completeren de top 5. Buiten de grootste gemeenten vallen Breda, Apeldoorn, Nissewaard en Zaanstad op met stijgende bezoekaantallen.

Evenementen worden steeds populairder als vrijetijdsbesteding: het totale bezoekaantal in de vijftig grootste gemeenten (de G50) stijgt al enkele jaren, tot 65,4 miljoen in 2016. Festivals zijn verreweg de populairste vorm; bijna de helft van deze bezoeken wordt gebracht aan festivals. Vooral in Amsterdam neemt het aantal festivals toe: de afgelopen jaren steeg het aanbod naar 141 festivals, waarvan 77 procent kunst- en cultuurfestivals waren.

Evenementenaanbod G5

Van de verschillende vormen die evenementen kunnen aannemen is het aantal festivals het grootst: meer dan 1000 in de G50. Daarna volgen sportevenementen, met in totaal 329 in 2016. Het aantal jaarmarkten, braderie├źn en kermissen steeg het hardst in 2016; het aantal bezoeken binnen deze vorm steeg mee. Andere evenementenvormen als beurzen, concerten en parades blijven redelijk stabiel door de jaren heen.


Bron: Respons
Publicatiedatum: