Areaal Italiaanse bio-tomaten bijna verdubbeld

Van 1.316 hectare in 2015 naar 2.310 in 2017. Dat is bijna een verdubbeling van gebied van de biologische tomatenteelt in Noord-Italië. Deze trend bevestigt de groeiende vraag naar biologische producten. Er werd ook over gesproken tijdens een conferentie die was georganiseerd door L'OI Pomodoro da Industria del Nord Italia, een interregionale interprofessionele organisatie, en Tomato World, een forumbijeenkomst voor de tomatensector.

De gegevens van 2017 laten zien dat de 2.310 hectare met biologische producten 6,6 procent vertegenwoordigen van de 34.932 hectare in heel Noord-Italië. Op de overige hectare worden conventionele tomaten verbouwd met een productiemethode die wordt gekenmerkt door een zeer laag verbruik van gewasbeschermingsmiddelen. De hoeveelheid biologische tomaten die in 2017 door 20 verschillende verwerkingsbedrijven in Noord-Italië werd verwerkt, bedroeg 162.619 ton, wat resulteerde in een opbrengst van 69 ton per hectare.


De aanwezigen op de conferentie. Van links naar rechts: Gorino Lupi, Paolo Gazza, Guido Conforti, Giuseppe Romanini, Tiberio Rabboni, Lorenzo Mantelli, Gabriele Canali, Francesco Scocozza en Marzio Andrea Olgiati

Ranglijst naar areaal: Noord-Italië

De eerste provincie voor de biologische productie is Ferrara, waar in 2017 1500,07 hectare werden gecultiveerd. Daarna volgen de provincies Ravenna (350,25), parma (184,41), Piacenza (76,43), Reggio Emilia (45,83), Mantova (37,47), Bologna (35), Verona (25,94), Cremona (16,41) en andere provincies in Noord-Italië die goed waren voor 38,41 hectare.


Tiberio Rabboni, voorzitter van L'OI Pomodoro da Industria del Nord Italia

Manifest voor biologische producten

"De biologische markt groeit en zal blijven groeien", zegt Tibero Rabboni, voorzitter van L'OI Pomodoro da Industria del Nord Italia. "Aan de oorsprong van alles staat een culturele factor. Leefstijlen veranderen en er is een groeiende aandacht voor de gezondheid van wat door de consument wordt gegeten. Deze groei kent slechts één obstakel: het aanbod van valse biologische producten. Er zijn slechts weinig voorvallen nodig om de geloofwaardigheid van een volledige industrie en het vertrouwen van de consument te ondermijnen."

"Om deze reden is het cruciaal dat het aanbod zo betrouwbaar mogelijk is. Vanuit dit oogpunt kan de Noord-Italiaanse tomatensector een aanvullend systeem bieden waarmee verificaties, controles en analyses kunnen worden uitgevoerd. Een pluspunt dat door andere tomatensectoren niet wordt gebruikt en daarom het voorstel om een betrouwbaarheidshandvest op te stellen die de vele extra controles beschrijft die in Noord-Italië worden uitgevoerd. Een belangrijk instrument waarvoor L'OI zich sterk maakt," gaat Rabboni verder. "Het handvest zal publieke en marktrelevante informatie geven over wat er al enige tijd gebeurt in onze toeleveringsketen. Biologische technieken worden volledig in acht genomen en worden onderworpen aan controles en analyses gedurende het gehele proces, van het planten tot aan de verkoop. Dit gaat veel verder dan de vereiste controles die nodig zijn om de Europese certificering voor biologische producten te verkrijgen."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven