Questionmark heeft 33 verschillende in de supermarkt verkrijgbare tomatensoepen met elkaar vergeleken op de aanwezigheid van zout, toegevoegde suikers en keurmerken. Daarmee wil de organisatie consumenten helpen een bewuste(re) keuze te maken. 

Varianten van kleinere biologische producenten scoren beter dan de A- en huismerken. Zo is de gehele top 5 in handen van de biologische sector. De overige conclusies: geen enkele soep in de Tomatensoepwijzer voldoet aan de richtlijn van het Voedingscentrum van 0,5 gram zout per 100 milliliter. Ook bevat 90 procent van de soepen toegevoegde suikers. De hoogste waardering geeft Questionmark aan Pure tomatensoep a la Johannes van Dam van de Kleinste soepfabriek. 

Bekijk hier de volledige Tomatensoepwijzer.

De beoordeling die Questionmark maakt is gebaseerd op de productetiketinformatie van een selectie producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Jan Linders, Plus en Lidl. De hoeveelheid zout per 100 gram bepaalt 50% score, de hoeveelheid suiker per 100 gram 25% en de toekenning van een duurzaamheidskeurmerk ook 25%.

De selectie bestaat uit basisvarianten tomatensoep. De onderzoekers zijn uitgegaan van een gemiddelde dichtheid van tomatensoep van 1,017 gram per milliliter en hebben dat omgerekend naar grammen per 100 milliliter om de producten allemaal met elkaar te kunnen vergelijken. 

Bron: Questionmark