Affaire laat sporen na in bio-eiersector

WUR Rapport: Indicatie economische gevolgen fipronilaffaire pluimveesector

In een rapport van Wageningen Economic Research, dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, is in kaart gebracht wat de directe en indirecte schade is voor de eiersector als gevolg van de fipronil-besmetting. De directe schade bedraagt naar schatting 65 tot 75 miljoen euro. Het betreft de schade voor verschillende soorten bedrijven in de pluimveeketen, zoals opfokbedrijven, legpluimveebedrijven, eipakstations en fabrikanten van eierproducten. Daarnaast wordt de directe schade voor de supermarkten geschat op 7 à 8 miljoen euro. 

Bij het bestrijden van bloedluis in stallen van leghennen is achteraf gebleken dat bij een grote groep bedrijven het verboden middel fipronil is gebruikt. Als gevolg hiervan is eind juli van dit jaar door de NVWA een groep bedrijven met pluimvee geblokkeerd. Van deze bedrijven mogen geen kippen, eieren en mest het terrein af. Deze nieuwe nota geeft een indicatie van de directe economische schade voor de Nederlandse pluimveesector op basis van de
beschikbare informatie voor zover bekend op 22 september 2017.

Naar schatting 1,0 miljoen biologische hennen bevinden zich op een geblokkeerd bedrijf. De schade per hen wordt zonder interventie geraamd op 2 euro per hen over een periode van 14 dagen.


Bron: Ministerie van Economische Zaken

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.