"Inkoop van biologische bloemen bevorderen is speerpunt"

Certificatieschema Barometer Duurzame Bloemist herzien

SMK heeft het Certificatieschema Barometer Duurzame Bloemist versie 13 gepubliceerd. Het College van Deskundigen agro/food Plantaardig stelde de criteria vast na evaluatie van de bestaande criteria en een openbare hoorzitting die op 19 mei werd georganiseerd. Nieuwe keurmerkhouders moeten voldoen aan deze herziene criteria; voor bestaande keurmerkhouders geldt voor 2 onderdelen een ingangsdatum van 1 januari 2018. Voor het berekenen van het inkooppercentage duurzamere producten en het gebruik van het Milieukeur logo geldt voor bestaande certificaathouders een overgangstermijn van een half jaar.

In het herziene certificatieschema Barometer Duurzame Bloemist zijn onder meer de volgende nieuwe en aangepaste eisen opgenomen:
  • Het aandeel duurzamer ingekochte producten wordt anders berekend, waarbij alle geaccepteerde certificaten even zwaar meetellen voor het inkooppercentage van de bloemist. Ook zijn er enkele sociale certificaten opgenomen (Kenya Flower Council Silver Standard, EHPEA Silver Level en Florverde Sustainable Flowers).
  • Om de inkoop van biologische bloemen te blijven stimuleren is de keuzemaatregel voor inkoop van biologische bloemen en planten aangepast. Er kunnen meer punten worden verdiend als er relatief meer biologisch wordt ingekocht.
  • Bloemisten die alle energiebesparende maatregelen hebben uitgevoerd mogen de energiescan minder frequent uitvoeren.
  • Biologisch afbreekbare vazen en potten komen voor punten in aanmerking.
  • De keuzemaatregelen voor voertuigen waarmee transport van bloemen en planten plaatsvindt zijn aangepast. Er is onderscheid aangebracht tussen eigen transport door de bloemist en de verduurzaming van ingehuurde vervoerders.
Verder zijn er nieuwe keuzemaatregelen opgenomen met betrekking tot duurzamere draagtassen, educatieve activiteiten voor medewerkers en het uitvoeren van een arbo-technische bedrijfsscan.

Bron: SMK

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.