"IFOAM EU over bio-wetgeving: "Geen deal is beter dan een slechte deal"

Gisteren (12 juni) is de Raad van Landbouwministers bijeengekomen in Brussel. IFOAM EU meldt in dit persbericht dat de mening van de biologische sector over de huidige ontwerptekst voor de nieuwe biologische wetgeving hierdoor niet gewijzigd is. Aangezien er geen nieuwe inhoud gepresenteerd is, zetten de organisaties nog steeds vraagtekens bij de toegevoegde waarde en de technische aspecten van het voorstel.

Na vijf jaar onderhandelen verdienen biologische ondernemers en EU-burgers een regelgeving die beter leesbaar, consistent en eenvoudig te implementeren is. Het uitstellen van de discussie over controversiële onderwerpen kan een manier zijn om een politieke overeenkomst te bereiken - maar tegen welke kosten?

Veel van de onderwerpen die als verbeteringen op de bestaande wetgeving gepresenteerd zijn - waaronder de groepscertificering, eiwit in voer, naleving bij import - kunnen gemakkelijk toegepast worden op de huidige wetgeving door middel van uitvoeringsvoorschriften.

Als de tekst eind juni niet aanzienlijk verbeterd zal worden en de verwachte meerwaarde niet verschaft, vragen de biologische beweging, certificeringsinstanties en de 'Fair Trade Movement' de lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie om te gaan werken aan de ontwikkeling van de huidige wetgeving. De huidige wetgeving kan aangepast worden aan de ontwikkeling van de biologische sector. Zo kunnen de biologische marktdeelnemers gesteund worden in hun harde werk en hoogwaardig voedsel blijven leveren.

IFOAM EU, EOCC en FTAO blijven constructief bezig en zullen suggesties blijven doen om de wetgeving te verbeteren en er zo voor te zorgen dat de juiste voorwaarden gecreëerd worden voor de ontwikkeling van de biologische landbouw in de hele EU, in overeenstemming met zijn principes.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.