Wanneer wordt gepoogd de kringlopen voor nutriënten in Noordwest-Europa te sluiten, dan blijft landbouw mogelijk. De economie zal wel wat veranderen. Zo zal de melkveehouderij mogelijk iets krimpen. Er moet immers meer ruimte komen voor de teelt van gewassen om in de behoefte aan eiwitbronnen te voorzien. Dat blijkt uit een verkenning van Wageningen Livestock Research.
De onderzoekers hebben als regio voor de landen in Noordwest-Europa gekozen: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ze hanteerden een aantal uitgangspunten: zo vindt er geen invoer plaats van grondstoffen voor diervoeders zoals sojaschroot. En er is geen import en export van dierlijke producten en dieren. Dus geen im- en export van vlees, zuivel, eieren en ook geen slachtbijproducten, dierlijke oliën en vetten.
De verkenning was niet eenvoudig, omdat er momenteel een sterke internationale handel is in grondstoffen, granen en soja en producten als melk, vlees en eieren. De nutriëntenstromen zijn daarom complex. Er zijn veel betrokkenen en ook de regelgeving is ingewikkeld. Toch geeft het rapport een beeld van wat er bij een gesloten kringloop zou gebeuren. Zo zou er een overschot ontstaan aan zuivel en eieren waardoor die sectoren moeten krimpen. Omdat plantaardig eiwit als grondstof voor de veehouderij schaarser wordt, moet naar alternatieve eiwitbronnen worden gezocht. Er moet meer aan granen, soja of andere vlinderbloemigen worden geteeld. De vraag naar akkerbouwproducten stijgt daardoor. Het zou betekenen dat de melkveehouderij op productieve gronden wordt verdrongen door akkerbouw. En ook de varkenshouderij zal veranderen. In Brabant zullen mogelijk minder vleesvarkens gehouden worden omdat de vleesvarkenshouderij verschuift naar elders in Noordwest-Europa.
Wat betreft de nutriënten zal er ook wat veranderen, want er is minder invoer van stikstof, fosfaat en organische stof. Het is niet te verwachten dat er een stikstoftekort ontstaat. Stikstof is ook op andere manieren te winnen. Voor fosfaat kan mogelijk wel een probleem ontstaan. Het bodemoverschot aan fosfaat is beperkt en fosfaat uit de menselijke keten komt niet op landbouwgrond terecht. Mogelijk dat op termijn de noodzaak groeit om iets te doen met menselijke mest. De onderzoekers concluderen dat het sluiten van kringlopen op de schaal van Noordwest-Europa tot een betere benutting van mineralen en nutriënten zal leiden. Het zou daarmee bijdragen aan verhoging van het de circulaire gehalte van de economie. Door schaarste treden er verschuivingen op in voerproductie, grondgebruik of de plaats waar geproduceerd wordt.
Zie voor meer informatie het rapport Verkenning regionale kringlopen - Sluiten van nutriëntenkringloop op het niveau van Noordwest-Europa
Bron: Groen Kennisnet
Abonneren
Vacatures
Landbouw blijft mogelijk bij gesloten kringloop in Noordwest-Europa
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-28 Leer biologisch Lelystad kennen met een fietstocht
- 2023-09-28 Nederlanders lijken klaar om milieusprong te maken
- 2023-09-27 "Betere loonstrook schept veel meer helderheid voor werknemer"
- 2023-09-25 Zweden biedt mogelijkheden voor Nederlandse bio-leveranciers, maar ook uitdagingen
- 2023-09-18 Too Good To Go voor de vijfde keer verkozen tot meest inspirerende organisatie van Nederland
- 2023-09-12 Quiz over gentech
- 2023-09-07 Praat u ook met werknemers over doorwerken na de AOW?
- 2023-09-05 Re-export afgelopen jaren grootste aanjager Nederlandse exportgroei
- 2023-09-04 ACM: Consumenten hebben recht op duidelijke informatie over duurzaamheid
- 2023-08-30 Belastingdienst van start met inning coronaschuld
- 2023-08-28 Natuur & Milieu waarschuwt voor alarmerend veel bestrijdingsmiddelen in Nederlandse wateren
- 2023-08-25 "Niet verbaasd als inflatie weer zal stijgen"
- 2023-08-25 Groei biolandbouw stagneert: minder geitenhouders en pluimveeboeren
- 2023-08-22 "Onteigeningsdeskundige steeds belangrijker, maar nauwelijks verankerd in de wet"
- 2023-08-22 Hoe kun jij jouw CO2-voetafdruk verkleinen? Check het nu!
- 2023-08-18 Steeds vaker extreme neerslag in Nederland
- 2023-08-17 Nederlandse economie in recessie, maar 'milde recessie is welkom'
- 2023-08-17 Consumptie huishoudens groeit met ruim 1 procent in juni
- 2023-08-16 Spanning op de arbeidsmarkt onveranderd hoog in tweede kwartaal
- 2023-08-11 Minder faillissementen in Nederland in juli