Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Glastuinbouwbedrijven richten zich teveel op export"

Vertical farming als antwoord op het wereldvoedselvraagstuk

Tholen – In de strijd tegen voedselverspilling enerzijds en een almaar groeiende wereldbevolking anderzijds zoekt Thomas Zoellner van consultancybureau TZervice zijn heil in stedelijke landbouw. "Milieutechnisch is dat interessant omdat de afstand tussen teelt en afzet én de noodzaak van verpakken, opslag en transport zo goed als verdwijnt. Vanuit sociaal oogpunt versterkt deze teeltvorm bovendien nog eens de cohesie."



De geboren Zwitser is onder de indruk van de enorm hoge dichtheid glastuinbouwbedrijven in het Westland en de ontwikkelingen die de sector doormaakt op het gebied van aquaponics. Zijn bewondering slaat al snel om in onbegrip als hij deze ontwikkelingen probeert te rijmen met het globale duurzaamheidsvraagstuk. "Binnen de huidige voedselproblematiek, waarin op mondiaal niveau sprake is van overproductie, maar intussen een grote groep mensen noodgedwongen honger moet lijden, slaat de tuinbouwsector de plank op een aantal fundamentele punten volledig mis. Deze is in beginsel te veel op de export gericht."

Hij ziet in stedelijke landbouw dé oplossing, in het bijzonder in vertical farming. Hoewel dat nog in de kinderschoenen staat, is deze teeltvorm volgens hem de ultieme verwezenlijking van een local-for-local benadering. "Je hebt maar 3 m2 per persoon nodig om een individu een jaar lang van de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te kunnen voorzien. Omdat ruimte in de grote binnensteden een schaars goed is, moet je creatief omgaan met beschikbare grond, door grond te 'creëren', bijvoorbeeld bovenop daken, of door het concept van 'grond' te herzien. Daarvan is aquaponics (teelt zonder aarde, maar rechtstreeks met de wortels in het water) een lichtend voorbeeld."

Voor meer informatie: www.sustainablefoodssummit.com