"BioForum Vlaanderen: "Voorstellen kennen veel tekortkomingen"

Herziening biowetgeving nog steeds in het slop

Onder Maltees voorzitterschap werd begin van dit jaar een herstart gemaakt over de herziening van de biowetgeving, nadat de onderhandelingen in trialoog eind vorig jaar onder Slowaaks voorzitterschap waren vastgelopen. Een maand voor het einde van het EU-voorzitterschap van Malta is er nog steeds geen doorbraak in de herziening van de biowetgeving. De sector roept op om de onderhandelingen te staken.

Dit voorjaar is echter weinig vooruitgang geboekt. Het Europees Parlement en de Europese Commissie hoopten een akkoord te bereiken over de nieuwe bioverordening vooraleer Malta het EU-voorzitterschap zou doorgeven. Dat zal niet lukken, want Malta kreeg van de andere lidstaten geen mandaat om de onderhandelingen op basis van een compromistekst voort te zetten. Grote landen als Frankrijk en Duitsland stemden voor, maar in totaal 17 landen stemden tegen.

Terecht vindt BioForum Vlaanderen, want er zitten te veel tekortkomingen in de tekst. Een aantal voorstellen zijn bovendien niet realistisch en riskeren de positieve ontwikkeling van de biolandbouw te belemmeren.

Voorstel intrekken?

Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. Er rest nog een kleine maand vooraleer Estland het EU-voorzitterschap overneemt van Malta. De drie partijen kunnen nog een half jaar verder onderhandelen, maar de Europese Commissie zou ook de handdoek in de ring kunnen gooien door het eigen wetsvoorstel in te trekken.

BioForum Vlaanderen en andere nationale sectorfederaties alsook de Europese koepelorganisatie IFOAM hebben al bij herhaling gevraagd om het voorstel in te trekken omdat het geen verbetering is van de bestaande regels en de ontwikkeling van de biosector niet ondersteunt. BioForum blijft benadrukken dat de biologische ondernemers recht hebben op een duidelijk en coherente wetgeving die de duurzame groei van bio voor de toekomst veilig stelt.

Bron: BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven