Aris van der Meer, Organics Brothers:

"Smaak, vorm en groeikracht zijn belangrijk voor biorassen"

Sinds drie jaar teelt het Nederlandse Organic Brothers de Wasino RZ roma trostomaat, die door hun klant Eosta als Pomodorini wordt vermarkt. Aris van der Meer van Organic Brothers legt uit hoe dit ras zijn aandacht wist te trekken dankzij zijn unieke smaak en aantrekkelijke trossen. Vandaag de dag wordt deze tomaat in heel Europa verkocht.Voortdurend alert

"Samen met mijn twee broers, Rochus en Dirk, teel ik sinds 2004 op 48.000 m2 biologische tomaten, komkommers, paprika's en aubergines. We hebben gekozen voor de locatie in het Zeeuwse Sirjansdam vanwege de lichte kleigrond, het diepe grondwaterpeil en het feit dat er nog geen andere tuinbouwbedrijven gevestigd waren. Er bestaat geen gevaar dat onze gewassen verontreinigd raken met chemische stoffen." "We staan 100% achter biologische teelt maar het moet wel rendabel zijn en daarom wordt ons bedrijf strak gerund. De grootste uitdaging is het onder controle houden van ziekten en plagen. Dit vereist voortdurende aandacht een een optimaal gebruik van natuurlijke vijanden. We zitten er bovenop."

Grote groeikracht

"De Wasino RZ roma trostomaten vielen ons in 2010 voor het eerst op bij Rijk Zwaan. Het ras trok onze aandacht dankzij zijn heerlijke smaak, grote stevige vruchten (35 gram), kenmerkende vorm, mooie trossen en consistente productiviteit. Daarnaast is het belangrijk dat de Wasino RZ over een grote groeikracht beschikt en bestand is tegen ziekten. Toen we het ras bij Eosta onder de aandacht brachten, waren ze meteen enthousiast."

Retailers kunnen zich onderscheiden

"We overleggen met Eosta over de volumes die we per ras produceren. De biomarkt is namelijk veel kleiner dan die voor conventionele AGF. Het is dan ook belangrijk dat de verkoop goed georganiseerd wordt. Dit is alweer het derde jaar dat we de Wasino RZ trostomaat telen. We leveren het ras van eind maart tot half december en met succes. De feedback die we van onze klanten krijgen is zeer positief. Wasino RZ wordt in veel Europese landen, waaronder Zweden, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk verkocht onder de naam Pomodorini. Per land wordt de tomaat exclusief door één retailer verkocht die zich hiermee van zijn concurrenten kan onderscheiden."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Zaadteelt en Zaadhandel B.V.
Tel: +31 174 53 23 00
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com/story/

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.