Portugal krijgt Nationale Dag van Biologische Voeding

De biologische landbouw heeft er in Portugal een nationale strategie en een actieplan bij. In het actieplan wordt een aantal doelen vermeld die in 10 jaar tijd moeten worden behaald. Biologische aquacultuur wordt hier ook in meegenomen. Het Portugese actieplan telt vijf doelstellingen:
  • Uitbreiden van biologische productiegebieden op het gebied landbouw, veeteelt en aquacultuur en deze economisch aantrekkelijk te maken. Het biologische landbouwareaal ligt nu rond de 7%, het is de bedoeling dit te verhogen naar 12%;
  • Verhogen aanbod van biologische producten;
  • Ontwikkelen van de vraag naar biologische producten door deze meer te promoten en het versterken van het vertrouwen en de geloofwaardigheid bij de consument;
  • Bevorderen van technologisch-wetenschappelijke kennis van de sector waarbij rekening wordt gehouden met het type grond en het klimaat in Portugal,
  • Dynamiseren van bedrijfsinnovatie, het ter beschikking stellen van statistische informatie en het ter beschikking stellen van technische steun bij het biologisch produceren op het gebied van landbouw, veeteelt en aquacultuur.
Na vijf jaar zal de vooruitgang van het actieplan worden geëvalueerd.

Biologische landbouw in Portugalcouvecoracao

Volgens de gegevens, daterend uit 2015, wordt op het vasteland rond de 240.000 hectare gebruikt voor de biologische landbouw. Een groot deel daarvan, 78%, is grasland en voedergewassen. 9% wordt gebruikt voor olijfteelt, 4% voor schaalvruchten en 3% voor akkerbouw. Op kleinere schaal vindt de productie van fruit (1,5%), wijnbouw (1,1%), tuinbouw (0,6%) en aromatische planten (0,5%) plaats. Er wordt voornamelijk biologisch geproduceerd in de provincies Beira Interior (63,8%) en Alentejo (18,6%).

De biologische aquacultuur is nog vrij beperkt en er is weinig informatie beschikbaar. De productie bedroeg rond de 1.300 ton in zowel 2014 als 2015. Er zijn in het zuiden twee bedrijven actief die zich bezighouden met de productie van biologische mosselen en een algenbedrijf in het noorden van het land.

Nationale Dag van de Biologische Voeding

Portugal krijgt een Nationale Dag van de Biologische Voeding. Op welke dag dit zal zijn, is nog niet bekend. Het is de bedoeling de consument meer bekend te maken met biologisch voedsel. Ook komt er een applicatie voor de mobiele telefoons. Hiermee kan de gebruiker zien waar biologische producten worden geproduceerd en/of verkocht.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.