Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Restaurant Gys maakt biologisch eten betaalbaar

"Biologisch voor iedereen, niet alleen voor de bewuste happy few"

Waarom kun je bijna nergens snel en goedkoop maar ook biologisch en gezond eten? Dat vroeg restauranthouder Gijs Werschkull zich af. Hij richtte een restaurant op waar dat wél kan: Gys – met vestigingen in Utrecht en Rotterdam.

Kwart voor tien 's ochtends. Vlak voordat biologisch restaurant Gys open gaat wordt er sla bezorgd. Fris en groen, eigenlijk net zoals deze nieuwe vestiging in Rotterdam, die vorig jaar geopend werd. Boven de bar en aan de muren hangen planten, door een paar houten tafels groeien boompjes. Het ochtendlicht stroomt door de grote ramen van het hoekpand naar binnen.



Helemaal anders

Oprichter Gijs Werschkull (1981) woont vlakbij. Voor de oprichting van het restaurant is hij naar Rotterdam verhuisd. Jarenlang woonde hij in Utrecht, waar hij als chef-kok werkte, tot hij er twee jaar geleden de eerste vestiging van Gys opende. "Ik wilde het – net als elke ondernemer die voor zichzelf begint – 'helemaal anders' doen."

En dat lukte. Gys is een restaurant waar je snel en goedkoop maar ook gezond en biologisch kan eten. Een combinatie die je niet vaak tegenkomt in de Nederlandse horeca maar die een gat in de markt blijkt te zijn. Vanaf dag één zat de zaak in Utrecht vol en al na een half jaar opende Werschkull er nog een tweede zaak.

Niet alleen voor de happy few

"Mijn missie is verantwoord eten voor ons allemaal beschikbaar te maken. Het is iets waar iederéén voor zou moeten kunnen kiezen, niet alleen de bewuste happy few die het kunnen betalen." Om de prijzen laag te houden en de kwaliteit hoog moet er streng geselecteerd worden. Te dure producten vallen af. Alles wat niet biologisch is ook. Vlees en vis wordt met mate gebruikt. "Als er zoveel niet kan wordt je heel creatief met de producten die we wel willen gebruiken. Alleen maar leuk. Zijn we dagen aan het experimenteren met recepten voor een glutenvrije pannenkoek."

Ecologisch en sociaal

Maar Werschkulls ambitie gaat verder dan dat. "Dankzij mijn studies biogeologie en geschiedenis kreeg ik inzicht in wat wij mensen met de aarde doen. Willen we het hier nog even uithouden dan moet er iets veranderen. Dat is geen nieuwe opvatting. Veel mensen denken er zo over. Maar er zijn er maar weinig die ook écht iets doen. Met Gys wil ik ook laten zien dat het kan: een bedrijf runnen waar alles duurzaam is – van de verf op de muur tot aan de hamburgers – en toch winst maken."

Ook in sociale zin wil Werschkull duurzaam zijn. "We gaan uit van een eenvoudig principe: behandel een ander zoals jezelf ook graag behandeld wil worden." Vanuit dat oogpunt richtte hij vorig jaar met behulp van crowdfunding nog een ander restaurant op: SYR. Daar werken voornamelijk Syrische vluchtelingen. De winst wordt gebruikt om vluchtelingen van te laten studeren.

Kapsalon met boerenkool

De eerste gasten druppelen het restaurant binnen. De Rotterdammers hebben zo hun eigen voorkeuren. De 'kapsalon' is favoriet. De van oorsprong Rotterdamse snackbarhap met friet, shoarma en sla wordt bij Gys gemaakt met zoete aardappel, tempeh en boerenkool. Inmiddels is het gerecht ook in Utrecht op de kaart gezet. Werschkull: "Het lijkt me leuk om ook een echte snackbar op te zetten. Eentje waar je na het stappen nog terecht kan voor een biologische snelle hap." Er zijn nog meer dromen. Nog een nieuwe vestiging van Gys, iets met zonnepanelen, SYR uitbreiden… Werschkull zucht. "Jammer dat ik niet alles tegelijk kan doen." Na twee jaar onafgebroken werken aan vier verschillende restaurants neemt hij heel even vrij. Wandelen door de Pyreneeën, met een rugzak en verder niets. Alhoewel, zijn ideeën over duurzaamheid neemt hij mee, waar hij ook gaat.

Triodos Bank financiert de hele biologische voedselketen, van producenten en verwerkers tot detailhandelaren en restaurants. Zo ook de restaurants van Gijs Werschkull.

Auteur: Bo van Houwelingen

Bron: Triodos Bank
Publicatiedatum: