Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische appel- en perenproductie groeit in Italiaanse Piëmont

"De biologische productie in Piëmont isaanzienlijk toegenomen in 2016, vooral wat betreft appelen (680 hectare en12,4% van het totale areaal) en peren (389 hectare en 29,5% van hettotaal)", vertelt Silvio Pellegrino, directeur van Agrion, het regionalestatistiekbureau voor biologische productie in Europa. "De biologischetrend groeit, zoals bevestigd door de nieuwe boomgaarden en de aanpassingen ombestaande boomgaarden 'om te bouwen'. Dit komt door de stijgende vraag naargezonde producten, vooral in Europa", aldus Pellegrino.


Alberto Aldini van Apofruit Cesena en Graziano Vittone van Agrion beschreven deproblemen waar producenten mee te maken kunnen krijgen als ze hun boomgaarden"ombouwen", en daarvoor vergeleken ze Emilia-Romagna met Piëmont. Zebegonnen met de bescherming van boomgaarden tegen ziekten en insecten als sharka voorabrikozen, woolly aphid voor appelen en brownmarmorated stink bug voor peren. Biologische landbouw is nogalveeleisend aangezien bedrijven zich moeten aanpassen aan verschillendeinterventietijden. 

"Gezien de weersomstandigheden in Piëmont zijn biologischekiwi's, appelen, peren, pruimen, kersen, perziken, abrikozen en nectarines hetmoeilijkst te beheren. Zij die biologische teelttechnieken willen gebruiken,moeten hun boomgaard correct plannen, de beste rassen en onderstammen kiezen ende meest geschikte irrigatie- en netsystemen. Bovendien moeten producentenworden getraind."

De technicus van Apofruit voegde toe: "In Emilia-Romagnawerd een aantal problemen voorkomen met het gebruik van netten. Andere kwestiesverergerden, vooral voor steenfruit. Nieuwe oplossingen kunnen deze problemenhelpen oplossen, zoals rasvernieuwing en de introductie van(semi-)dwerggroeionderstammen voor kersen, late pruimrassen, schurftbestendigeappelrassen en netten tegen carpocapsa." 

De resultaten van het FLORINFRU-project dat gefinancierd werd door de regioPiëmont, werden ook gepresenteerd. De regionale fytosanitaire dienst enAgrion testen innovatieve onkruidbeheertechnieken. Nieuwe mechanischeapparatuur zou een grote hulp kunnen zijn bij het wieden van onkruid.

Agrion-onderzoeker Matteo Bontà over de resultaten van de testsdie in 2016 werden uitgevoerd: "Ze laten de beperkingen zien van chemischwieden, terwijl mechanische opties in het voordeel werken van rassen, invergelijking met de zeer beperkt resistente soorten. De onkruidbestrijding isal bevredigend met slechts 1 of 2 extra toepassingen, ten opzichte van hetgebruik van chemische substanties. Natuurlijk kosten de mechanische optiesmeer, maar de ondersteunende maatregelen die door de PSR van de regio wordendoorgevoerd, kunnen de kosten significant reduceren. De toepassing vanmechanisch wieden neemt toe in Piëmont, juist vanwege deze maatregelen en ookvanwege de interesse in biologische producten." 

De grote steun voor biologische producties komt ook door rasinnovatie: dankzijonderzoek kunnen producenten nu rassen gebruiken die resistent zijn tegen debelangrijkste ziekten die van wilde of oude rassen vandaan komen.

Lorenzo Berra, onderzoeksmanager voor de stichting, illustreerdede meest interessante gevallen in verband met appelschurft enperenbacterievuur. "Wat appelen betreft zijn Coop 39, Coop 39 CrimsonCrisp, Dalinette, Fujion en Inored Story interessant. Ze zijn bestand tegenschurft, zijn gemakkelijk te beheren en ze produceren fruit met een uitstekendekwaliteit en houdbaarheid. Qua peren kiest men het best voor tolerante rassenals AC Arrow Crisp, Harrow Love, Selena® Elliot en Harovin Sundown (of ColdSnap). Sharka en monilia zijn de belangrijkste problemen waar perziken mee temaken kunnen krijgen. Er zijn op dit moment nog steeds geen resistente rassen,maar er zijn rassen die toleranter zijn voor monilia (Spring Belle, Red Haven,Maria Marta, Fayette, Michelini). Over het algemeen zijn perziken sterker dannectarines."

Een paar producenten kwamen na de presentatie samen om over hun ervaringen tepraten en over de veranderingen die moeten worden doorgevoerd bij het overnemenvan biologische teelttechnieken. Ze gaven het advies: als je in de biologischesector werkt, moet je bewuste keuzes maken, in staat zijn marktkansen aan tegrijpen en je bewust zijn van de exacte toestand van boomgaarden om de meestgeschikte oplossing voor elk probleem te kiezen.

De presentaties zijn beschikbaar op 
www.agrion.it

Publicatiedatum: