Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Internationaal initiatief wil glyfosaat in Europa uitbannen

Een burgerinitiatief om glyfosaat door de lidstaten te laten verbieden, wordt formeel geregistreerd door de Europese Commissie. Als het één miljoen handtekeningen van inwoners uit minstens zeven lidstaten krijgt, dan is de Commissie verplicht om te reageren.



Stop Glyphosate is een initatief van een aantal milieuorganisaties en andere ngo's. Doordat het officieel geregistreerd is door de Europese Commissie heeft het meer betekenis dan een gewone petitie. Als ze binnen het jaar één miljoen handtekeningen uit minstens 7 lidstaten kunnen verzamelen, dan moet de Europese Commissie initiatief nemen. Ofwel dienen ze een wetsvoorstel in binnen de drie maanden dat de vragen van het burgerinitiatief honoreert ofwel uitleggen waarom ze dat niet doen.

Behalve een verbod op glyfosaat streven de initiatiefnemers ook naar een aanpassing van de erkenningsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen en dwingende Europese doelstellingen voor een verminderd middelengebruik. Volgens de WHO is glyfosaat mogelijk kankerverwekkend. Bovendien is het gewasbeschermingsmiddel het meest gebruikte chemische middel in de landbouw ooit. De stof hangt in de lucht, zit in het water, in de bodem en kleeft op gewassen. Ze werd ook teruggevonden in brood (Engeland), bier (Duitsland), maandverband (Argentinië) en wijn (VS).

Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: