Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Windenergie grote winnaar in groeiende groene stroommarkt

De totale vraag naar groene elektriciteit blijft groeien. Dat blijkt uit de door CertiQ gepubliceerde jaarstatistieken over 2016. Er zijn in 2016 voor meer dan 48 TWh aan certificaten afgeboekt. Dit is een groei van 10% ten opzichte van het vorige recordjaar 2015 (42,7 TWh).

Onderstaande tabel laat zien wat de groei is geweest in de afgelopen jaren, gespecificeerd naar de bron van opwek.


Explosieve groei in vraag naar windenergie

De vraag naar windenergie is enorm gegroeid met 9 TWh: een toename van ruim 70% t.o.v. 2015. De import van elektriciteit-GvO's uit wind volgde dit patroon, en kwam uit op 15,8 TWh. Dit ten koste van energie opgewekt met buitenlandse waterkrachtcentrales.

Import en uitgifte

De totale import van garanties van oorsprong groeide ook en kwam uit op 37,5 TWh in 2016 ten opzichte van 34,3 TWh in 2015. Daarbij valt vooral de toename van import van certificaten uit Italiƫ en Denemarken op. Ook de uitgifte van garanties van oorsprong is in 2016 gegroeid: van 13,1 TWh in 2015 naar 14,4 TWh. Er werd vooral meer elektriciteit geproduceerd uit wind. In 2016 is het geregistreerde vermogen voor wind op land en op zee in Nederland gegroeid tot boven de 4 GW.



Voor meer informatie: www.tennet.eu
Publicatiedatum: