Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook op de Bio-beurs

Primeur in Nederland: pop-up biologisch restaurant

Dit jaar heeft de Bio-beurs voor het eerst een pop-up EKO gecertificeerd restaurant. Hier kun je genieten van eten en drinken dat voor 80 tot 100 procent biologisch is. Hiermee komt het pop-up beursrestaurant in aanmerking voor het gouden EKO-keurmerk Horeca. Speciaal voor de Bio-beurs is een biologische kok ingehuurd. Het restaurant van de IJsselhallen is slechts voor de duur van de Bio-beurs EKO gecertificeerd. Het is voor het eerst dat een evenement een tijdelijk EKO certificaat krijgt. Tot nu toe was de certificering alleen weg gelegd voor winkels en restaurants. René Heusschen van Stichting EKO vertelt: "Het idee is dit voor meer evenementen te regelen. Libéma, de eigenaar van de IJsselhallen, is geïnteresseerd om dit vaker toe te passen. Ook is Stichting EKO in gesprek met een groot festival om dit in 2017 van 100 % biologisch food te voorzien. Een mooie ontwikkeling."René Heusschen: Wat je ziet is dat horeca achterloopt op het vlak van duurzaamheid. In de supermarkten is het aandeel biologisch inmiddels zo'n 5 procent. In de horeca is dit nog geen 1,5 procent. Gelukkig zie je de horeca de laatste tijd een inhaalslag maken. De interesse in duurzame bedrijfsvoering en biologische producten neemt duidelijk toe. In Leiden organiseerden we onlangs een bijeenkomst waar meer dan 100 koks en restaurateurs aanwezig waren."

Het restaurant van de Ijsselhallen koopt voor de Bio-beurs alle producten in bij een leverancier die al voor 98 procent biologisch is. Dit maakt inkoop en controle hierop gemakkelijk. Wel moet nu de opslag van alle food en beverage voor de Bio-beurs zowel fysiek als administratief gescheiden worden van de reguliere producten. Bijvoorbeeld de frituurolie die het restaurant normaliter gebruikt wordt nu apart gehouden. De ingehuurde biologische kok instrueert het personeel van het restaurant, zodat ze een goed verhaal kunnen vertellen over de producten die ze serveren.

Het pop-up restaurant heeft het gouden EKO-certificaat voor restaurants. Dit betekent niet alleen 80 tot 100 procent biologische producten, maar ook aandacht voor andere duurzaamheidsissues. Zo kijkt het restaurant naar de duurzaamheid van het servies en bestekgoed en is er een afspraak met de Voedselbank in Zwolle. Alle eten en drinken dat overblijft gaat naar de Zwolse Voedselbank.

Voor meer informatie: www.bio-beurs.nl
Publicatiedatum: