21 januari 2017: grote open dag Warmonderhof

"Biodynamisch boeren heeft veel meer diepgang"

Tholen – Tweedejaars student Tim Arink woont nu bijna anderhalf jaar op de campus van Groenhorst Dronten Warmonderhof, de enige door het rijk erkende biologisch-dynamische landbouwschool van Europa. De Achterhoeker volgt daar een vierjarige mbo-voltijdopleiding. Met ruim honderd medestudenten vormt zijn opleiding een divers onderkomen. "Mijn studiegenoten komen zowel uit de stad als van het platteland. De opleiding is zo ingericht dat je als leek altijd kunt instromen", vertelt Tim.Tims ouders hebben een melkveehouderij en waren in de omschakeling van biologisch naar biodynamisch toen Tim met zijn opleiding begon. Dat mag een unicum genoemd worden. "In de Achterhoek leeft de biodynamische landbouw totaal niet", merkt Tim op. "Daar beperkt het landbouwleven zich voornamelijk tot de intensieve veehouderij". Het was dan ook de intensieve veehouderij waar Tim na zijn middelbare schoolopleiding in eerste instantie terechtkwam. Hij raakte echter al snel uitgekeken op de filosofie achter deze productievorm. "Het overmatige gebruik van chemicaliën, kunstmest en antibiotica stond me enorm tegen. Cruciale zaken die me hebben doen besluiten om te zoeken naar alternatieven met meer diepgang. Dat werd de biodynamische landbouw". Binnen deze sector wil Tim zich voornamelijk ontwikkelen op het gebied van bodembehoud, bodemvruchtbaarheid, bemesting en management.

De mbo-voltijdopleiding duurt in totaal vier jaar. Tijdens het eerste jaar starten studenten eerst met een maand lang theoretisch onderwijs. Na die periode wordt dat afgewisseld en aangevuld met praktijkonderwijs. Studenten draaien dan om de maand mee bij een viertal bedrijven: een veehouderij, akkerbouwbedrijf, fruitteelt- en tuinbouwbedrijf. Gedurende de eerste helft van het tweede jaar volgen studenten praktijkvakken, zoals bemestingstrategieën en economie. In de overige maanden gaat iedereen op stage bij een bedrijf binnen een vakgebied naar keuze. Het jaar daarop begeleiden de studenten eerstejaars studenten. Zo kunnen zij ervaring opdoen in het delegeren van taken en hun kennis verder ontwikkelen. Het laatste jaar van de opleiding staat in het teken van het eindproject. Daarin dragen studenten op papier bij aan de ontwikkeling van een optimalisatieproject voor gangbare bedrijven die willen omschakelen naar de biologische of biodynamische landbouw.

Op zaterdag 21 januari houdt Warmonderhof een open dag waar toekomstige studenten kennis kunnen maken met de biodynamische landbouw. Om de verwachte stroom bezoekers in goede banen te leiden kunnen bezoekers zich inschrijven voor twee bezoekmomenten: tussen 11.00 en 14.00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur. Bezoekers wordt verzocht zich vooraf via deze link aan te melden of via www.warmonderhof.nl. Volwassenen kunnen zich ook inschrijven voor een tweejarige deeltijdopleiding.


Voor meer informatie:
 
Groenhorst Warmonderhof
Wisentweg 10
8251PC Dronten
088-0205130
warmonderhof@groenhorst.nl
www.warmonderhof.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven