Steun voor Friese boeren die biologisch willen produceren

Er is veel belangstelling van boeren voor omschakeling op biologische bedrijfsvoering. De provincie moet helpen de hoge kosten te drukken, vindt de FNP. De partij komt bij de provinciale begroting 2017 met een motie om de zogenoemde SKAL-certificering voor 50 boeren te vergoeden.

Woordvoerder Wopke Veenstra denkt dat de omschakeling naar ‘biologisch’ sneller gaat met provinciale steun: ‘Er zijn op dit moment volgens SKAL 77 biologische melkveehouders in Fryslân. Als wij nu een ton vrijmaken voor het SKAL-certificaat van 50 extra boeren, dan is dat voor onze provincie een grote stap in de goede richting’. Het getal 50 is trouwens gebaseerd op de cijfers van de SKAL zelf (tal van nieuwe bedrijven/jaar) en op de aanvragen die bedrijfsadviseurs krijgen.

Het gaat overigens ook over akkerbouwers, pluimveehouders en andere bedrijven die biologisch kunnen worden. De omschakeling kost twee jaar. In die periode moeten de ondernemers extra kosten maken, onder andere voor duurder dierenvoer, om te voldoen aan de eisen van SKAL. De FNP is van mening dat steun voor dit doel helpt bij het provinciale landbouwbeleid. Daar staat in dat de provincie een versterking en uitbreiding van het de biologische landbouw in Fryslân wil. Bovendien is er op dit moment veel meer vraag naar biologische producten dan aanbod, waardoor die producten uit het buitenland geïmporteerd moeten worden.

bron: www.fnp.frl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.