'Biosector 80 miljard dollar waard in 2015'

Internationale bio-markt vertoont stabiele groei

De biologische balans van 2015 zou wereldwijd een omzet van meer dan 80 miljard Amerikaanse dollar kunnen bedragen, zo is de actuele inschatting van branchedeskundigen. Dat zijn goede cijfers voor de biosector, die internationaal een stabiele groei vertoont.


 
"De wereldwijde groei van de biologische markt zal er voor 2015 toe leiden dat de grens van 80 miljard Amerikaanse dollar duidelijk wordt overschreden", analyseert Amarjit Sahota, oprichter en directeur van de 'Consulting Organic Monitor' in Londen. Voor 2014 werd er een wereldwijde omzet van circa 80 miljard Amerikaanse dollar vastgesteld. "Daarbij neemt de Amerikaanse markt vanwege bovengemiddelde groeipercentages een toenemend groter aandeel in." Helga Willer, deskundige van het onderzoeksinstituut voor biologische landbouw (FiBL) in Frick (Zwitserland), is eveneens blij met positieve groeicijfers. Zij stelt een duidelijk toename van het biologisch landbouwareaal in Europa vast. "Voor de biologische landbouw wereldwijd zou 2015 wel eens een recordjaar in haar geschiedenis worden", aldus Helga.

Momenteel staan echter nog niet voor alle landen de exacte cijfers ter beschikking, maar tot het einde van 2016 worden de biologische landbouwcijfers van 2015 van de meeste landen gepubliceerd. "Momenteel kan er echter over de Europese Unie gezegd worden dat het areaal hier sterker is gegroeid dan in de voorgaande jaren - namelijk met een halve miljoen hectare op bijna 11 miljoen hectare of met meer dan 5 procent", zegt Helga. Met name Spanje vertoont aanzienlijke groeicijfers. Hier nadert het biologisch landbouwareaal de grens van 2 miljoen hectare. In Italië groeide het biologisch landbouwareaal in 2015 naar bijna 1,4 miljoen hectare. Ook in Duitsland groeide het areaal sterker dan in voorgaande jaren en wel met 4 procent naar bijna 1,1 miljoen hectare.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven