Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grillig groeiseizoen gespreksonderwerp op Biovelddag Inagro

De Biovelddag op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro op 5 oktober is druk bezocht door zowel biologische landbouwers als andere geïnteresseerden uit de biologische sector. Ook gangbare collega's kwamen naar deze bijeenkomst waarin ruim aandacht was voor de verschillende biologische veldproeven, die dit seizoen groeiden onder grillige weersomstandigheden.

Biovelddag Inagro groot succes

Tijdens deze bijeenkomst analyseerden de deelnemers eerst het afgelopen grillige groeiseizoen. Zo ging de late herfstprei pas begin juli de grond in en ervaarde eerst een te natte en vervolgens een te droge bodem. Hierdoor staat de prei te licht. Oogsten is dan ook nog niet aan de orde. De mooie nazomer maakte dan weer dat de oogst van de rassenproef late bloemkool op tijd van start is gegaan. In een jaar waarin de weersextremen elkaar opvolgden, liep niets als gepland en is een bedrijfsvoering die dit kan bufferen een must. Het ploegloos telen van op een vast rijpad heeft hier in het voorjaar zeker toe bijgedragen. De nieuwe tractor met een spoorbreedte van 3 meter deed in de natte omstandigheden weliswaar schade aan de rijpaden maar vrijwaarde de teeltbedden en maakte onkruidbestrijding vaak toch mogelijk. In een vergelijking met het klassieke systeem konden de aanwezigen de voordelen zowel onder- als bovengronds in het preigewas beoordelen.

Ziekten en plagen

Het bijzondere jaar brengt ook verrassingen in ziekten en plagen. Phytophthora zorgde eind juni voor een schifting in de rassenproef aardappel. Het is boeiend om te zien dat pakweg de helft van de twintig rassen de test doorstond zonder enige behandeling. Het aanbod plaagresistente aardappelrassen neemt duidelijk toe. In de bewaarwortel was meeldauw opvallend afwezig. De oogst van de rassenproef toonde wel wat wollige slawortelluis, maar de schade lijkt beperkt.

In een proef naar witziekte in courgette kon de werking van een aantal middelen op het gewas goed beoordeeld worden. Een proefopzet in bloemkool ging na of kalkmeststoffen in de rij aantasting met knolvoet kunnen onderdrukken: de waarnemingen zijn lopende. In een tweede vrucht bloemkool bleek tenslotte dat een standaardbehandeling met spinosad tegen koolvlieg niet steeds nodig is.

Bron: BioKennis.org 
Publicatiedatum: