Meer telers in omschakeling

Australische bio-sector 600 mln euro waard

De vraag naar biologische producten in Australië neemt toe. Volgens IBISworld heeft de biologische sector in Australië op dit moment een waarde van ongeveer €638.000.000.

Australië heeft het grootste oppervlak aan landbouwgrond ter wereld, namelijk 22 miljoen hectare. Het grootste deel hiervan wordt echter gebruikt voor veeteelt, en het aandeel van biologische teelt is nog vrij klein. 

Steeds meer telers stappen over op biologische teelt, waardoor de sector in 5 jaar tijd wel 17% is gegroeid. IBISWorld voorspelt dat de waarde van de biologische sector in 2022 €834 miljoen zal zijn. Dit zou kunnen betekenen dat de prijzen voor biologische producten binnenkort langzaam beginnen te dalen. De prijzen voor biologische voedselproducten zijn op dit moment hoog omdat het aanbod maar 5% van het totale aanbod aan voedselproducten bedraagt. 

Nick Tarrant van IBISworld: "De recente toename in het aantal telers komt vooral door het lange proces van certificering. Het kan wel 3 jaar duren voor een teler volledig is overgestapt op biologische teelt. De laatste 5 jaar hebben veel telers dit proces afgerond." Als de prijs daadwerkelijk gaat dalen "moet het proces van certificering gestroomlijnd worden. Anders hebben telers al een paar jaar hogere kosten doordat ze biologisch telen terwijl ze dit nog niet voor hogere prijzen kunnen verkopen."

De eetgewoonten van consumenten worden beïnvloed door ethische en gezondheidsredenen. De vraag naar biologische producten komt vooral van consumenten met hogere inkomens. 

Aardbeienteler Peter Murray-King van Sunshine Coast vertelt dat hij onlangs het proces van certificering heeft afgerond. "Het was lastig, maar het is het waard."
Het is wel een misvatting dat je met biologische landbouw meer geld verdient dan met traditionele landbouw. "De prijzen zijn hoger, maar de oogst is kleiner. De productiekosten zijn ook hoger."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.