EKO heeft in 2015 en het voorjaar van 2016 belangrijke progressie geboekt als privaat keurmerk voor biologische boeren, handel en verwerking en merkproducten. In 2015 is zowel de EKO code voor boeren als voor handel&verwerking tot stand gekomen. Biologische boeren kunnen uit acht thema's kiezen voor de verdere verduurzaming van hun bedrijf. De code voor de Biologische handel&verwerking kent 10 ontwikkelthema's voor verdere verduurzaming.
Op 22 maart 2016 heeft het bestuur van Stichting EKO besluiten genomen over de harde eisen waar EKO licentiehouders (boer & handel en verwerking) aan moeten voldoen: transparant je bedrijfsverhaal vertellen en op minimaal twee van de thema's concrete verbeterdoelen stellen. In samenhang daarmee zijn de tarieven voor 2016 gewijzigd. Handel en verwerkingsbedrijven met een omzet boven een half miljoen euro betalen nu 250 euro als licentiehouder. Bedrijven die EKO op hun verpakking voeren betalen sinds dit jaar een omzet gerelateerde toeslag tussen de 150 euro en 2.000 euro.
In aansluiting op de bestuursbesluiten zijn alle ruim 1.000 licentiehouders geïnformeerd. Ruim dertig handels- en verwerkingsbedrijven hebben hun licentie beëindigd, meestal omdat ze toch al niet meer actief waren met EKO en/of biologisch. De resterende 970 licentiehouders hebben de nieuwe eisen aan het EKO-merk geaccepteerd en zich verplicht om daar om voor 1 juli 2017 aan te voldoen.
Met de vertegenwoordigers van winkelformules in de biologische speciaalzaak is gewerkt aan een verbreding van de biowinkelcertificering. Naast assortiment worden eisen toegevoegd op EKO-thema's als sociaal en eerlijk, verpakkingen, energie en gezondheid. In het najaar van 2016 wordt dit proces afgerond. Het aantal winkels met EKO certificaat zal hiermee substantieel stijgen van ruim 80 naar circa 150 in 2017.
Verder is de Horeca certificering in 2015 doorontwikkeld en neemt het aantal gecertificeerde restaurants langzaam toe van 20 in 2015 naar circa 40 eind 2016. Er is duidelijk behoefte aan borging van het gebruik van biologische ingrediënten in de horeca.
Bron: EKO
Abonneren
Vacatures
Ontwikkelingen bij EKO in een notendop: 2015-2016
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-28 Leer biologisch Lelystad kennen met een fietstocht
- 2023-09-28 Nederlanders lijken klaar om milieusprong te maken
- 2023-09-27 "Betere loonstrook schept veel meer helderheid voor werknemer"
- 2023-09-25 Zweden biedt mogelijkheden voor Nederlandse bio-leveranciers, maar ook uitdagingen
- 2023-09-18 Too Good To Go voor de vijfde keer verkozen tot meest inspirerende organisatie van Nederland
- 2023-09-12 Quiz over gentech
- 2023-09-07 Praat u ook met werknemers over doorwerken na de AOW?
- 2023-09-05 Re-export afgelopen jaren grootste aanjager Nederlandse exportgroei
- 2023-09-04 ACM: Consumenten hebben recht op duidelijke informatie over duurzaamheid
- 2023-08-30 Belastingdienst van start met inning coronaschuld
- 2023-08-28 Natuur & Milieu waarschuwt voor alarmerend veel bestrijdingsmiddelen in Nederlandse wateren
- 2023-08-25 "Niet verbaasd als inflatie weer zal stijgen"
- 2023-08-25 Groei biolandbouw stagneert: minder geitenhouders en pluimveeboeren
- 2023-08-22 "Onteigeningsdeskundige steeds belangrijker, maar nauwelijks verankerd in de wet"
- 2023-08-22 Hoe kun jij jouw CO2-voetafdruk verkleinen? Check het nu!
- 2023-08-18 Steeds vaker extreme neerslag in Nederland
- 2023-08-17 Nederlandse economie in recessie, maar 'milde recessie is welkom'
- 2023-08-17 Consumptie huishoudens groeit met ruim 1 procent in juni
- 2023-08-16 Spanning op de arbeidsmarkt onveranderd hoog in tweede kwartaal
- 2023-08-11 Minder faillissementen in Nederland in juli