Spanje: biologische paprika’s 40% duurder dan conventionele
Samenvatting seizoen
De milde temperaturen in de winter in Almería, in combinatie met een grotere voorkeur van de telers voor extra vroege en vroege gewassen dit seizoen, hebben ertoe geleid dat de gewascyclus in vergelijking met de vorige seizoen zeer vroeg was afgerond. Hoewel het seizoen eindigt in de eerste helft van april, was de opbrengst de laatste weken gering.
Als gevolg van deze verkorting van het groeiseizoen werd 81 procent van de biologische blokpaprika's verhandeld in de maanden oktober tot januari. Uiteraard vallen de laagste prijzen in de maanden dat het grootste volume werd aangeboden en vielen zelfs onder de euro per kilo in de maanden november en december.
Vanaf de tweede helft van maart, 2-3 weken eerder dan gebruikelijk door het milde winterweer, begon de productie in Murcia. Dit overlapt meestal met de invoer van paprika's vanuit Nederland en concurrentie op de Duitse markt.
Halverwege maart daalde de prijs van rode en gele California fors, hoewel de verkoopvolumes op dit moment erg laag zijn, minder dan 7 procent in maart en 2 procent in april. De rode paprika's overheersen en is goed voor 60 procent van het verhandelde volume. In vergelijking met de conventionele California-paprika, is binnen de biologische paprika'ss het stoplicht minder belangrijk.
Wanneer je kijkt naar de verkoop van paprika's, is het goed om mee te nemen dat het overgrote deel op een later moment door de inkoper wordt herverpakt met als doel waarde toe te voegen.