Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerhard Eberhöfer over (bio-)appelen in Val Venosta:

"We ramen de afname op 20% tot 25%"

Aan het einde van augustus is de oogst van biologische Gala-appelen van start gegaan in Val Venosta. Het seizoen voor Golden Delicious zal aan het eind van september beginnen.

Er wordt verwacht dat het volume aan zowel biologische als conventionele appelen af zal nemen. "De reden hiervoor is de vorst van eind april. We ramen de afname op 20% tot 25%. Ook zal er door de vorst sprake zijn van ruwschilligheid", zegt Gerhard Eberhöfer van VI.P. Val Venosta.

Niet alle variëteiten hadden hier evenveel last van. De schade aan de Pinova-, Kanzi- en Gala-variëteiten is aanzienlijk kleiner. "De reden hiervoor is dat zo'n 90% van de nieuwe planten tot deze variëteiten behoort."

Naast een verminderd volume heeft het fruit van dit seizoen ook kleinere maten. Dit hoeft volgens Gerhard Eberhöfer niet per se slecht te zijn. "De markt heeft ook biologisch fruit van kleinere maten nodig. In Italië zijn de maten 70/75 populair. In het Verenigd Koninkrijk zijn dat de maten van 60/65 en in Scandinavië en Denemarken zijn dat 65/75."


Gerhard Eberhöfer op Sana 2016.

"Biologische producten worden ook in Oost-Europa steeds populairder. De markt in Italië is toegenomen met 15%, al zijn de volumes nog steeds klein. In Europa is de consumptie van biologische appelen goed voor 7% tot 10% van het geheel."

In Italië komt de jaarlijkse consumptie van biologische appelen per bevolkingshoofd neer op een bedrag onder de 100 euro. In landen als Denemarken, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland is dit rond de 230 euro. "In Duitsland is dit net boven de 100 euro gekomen, wat met 80 miljoen consumenten een behoorlijk grote omzet geeft", aldus Gerhard Eberhöfer. 


Biologische Gala-appelen van VI.P. Val Venosta.

Volgens Gerhard Eberhöfer zijn er vier redenen waarom het biologische marktsegment in Europa zoveel toeneemt.

Beschikbaarheid: "Hoewel de vraag nog steeds groter is dan het aanbod, is de beschikbaarheid in de afgelopen jaren toegenomen. Ons productievolume is gegroeid van 3.600 ton in 2001 tot 27.000 ton in 2015. In het volgende jaar verwachten we een toename in areaal van 10% tot 20%. Binnenkort zijn we in staat om meer dan 30.000 ton per jaar te produceren. In de volgende 3 tot 4 jaar gaan we zelfs meer dan 40.000 ton op de markt zetten."


Biologische Gala-appelen van VI.P. Val Venosta.

Kwaliteit: "De kwaliteit is enorm verbeterd. Ik moet echter wel toegeven dat onze appelen die we normaal naar de verwerkingssector zouden sturen in het buitenland doorgaans in de schappen liggen." 

Opslag: "Dankzij koelopslag en verbeterde opslagmethodes heeft deze sector zich meer kunnen professionaliseren." 


Biologische Gala-appelen van VI.P. Val Venosta.

De eerste drie redenen die Gerhard Eberhöfer opnoemt, hebben te maken met productie. De vierde reden komt echter neer op marketing. "In verhouding tot 10 jaar geleden zijn biologische appelen nu veel prominenter aanwezig in retail. Consumenten kopen geen producten die niet goed zichtbaar zijn. We merken dat de supermarkten met de meeste omzet voor biologische appelen die winkels zijn waar biologische AGF naast conventioneel AGF wordt geplaatst."


Biologische Gala-appelen van VI.P. Val Venosta.

Er is echter nog steeds een dilemma met betrekking tot losse appelen tegenover verpakte appelen. "De Italiaanse wet zegt dat een winkel gecertificeerd moet zijn om los biologische fruit te mogen verkopen. In Duitsland daarentegen moet in plaats van de supermarkt het distributieplatform dit certificaat hebben."

Dat lijkt een klein verschil, maar in de praktijk betekent dit dat sommige supermarkten wel verpakte, maar niet losse biologische producten mogen verkopen. "De omzet van biologisch fruit is hoger in die markten waar de wetgeving niet zo streng is op losse producten. De Europese gemeenschap werkt er nu aan om voor alle Europese landen dezelfde wetgeving te laten gelden."

Voor meer informatie:

VI.P Coop Soc. Agricola

Via Centrale 1/c
39021 Laces (BZ)
www.vip.coop
Publicatiedatum: