Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologisch restaurant Logica wint Falco Eleonora Award 2016

Gaia Green Awards voor Radisson Blue Palace Hotel, Vork&Mes en Aloha Beach

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op maandag 19 september op het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen de eerste Gaia Green Awards uitgereikt in de categorieën: Hotels, Restaurants en Strandpaviljoens. Ted Janssen, voorzitter van Euro-Toques Nederland overhandigde de 3 trotse winnaars hun felbegeerde awards.

De Gaia Green Awards zijn nieuwe awards voor horecabedrijven die zich onderscheiden op het gebied van duurzaam ondernemen. De winnaars van de Gaia Green Awards 2016 per categorie zijn:

  • Hotels – Radisson Blue Palace Hotel (Noordwijk)
  • Restaurants – Vork&Mes (Hoofddorp)
  • Strandpaviljoens – Aloha Beach (IJmuiden Noordpier)Falco Eleonora Award 2016

Tijdens de uitreiking is een extra award uitgereikt aan een horecalocatie die uitblinkt op het gebied van eerlijke en verantwoorde voeding. De Falco Eleonora Award 2016 is gegaan naar Biologisch Café Restaurant Logica (Leiden).

Voorzitter van de jury van de Falco Eleonora Award Gregor Christiaans zegt hierover: "Het Leidse restaurant Logica is zowel 100% biologisch als vegetarisch. Hiermee zijn zij onderscheidend en daarnaast brengen zij duurzaamheid in de meest brede zin van het woord onder de aandacht. Een aanwinst voor Leiden…Logisch!"People + Planet

De onafhankelijke vakjury bestaat uit vertegenwoordigers vanuit de branche. Jurylid André Brouwer (EKO-keurmerk, Week van de Smaak) laat weten dat het aanwijzen van de uiteindelijke winnaars een uitdaging was voor de vakjury. "Gelukkig zien steeds meer horecabedrijven het belang in van duurzaam ondernemen. De gasten vragen er wellicht niet direct om, maar ze waarderen het wel. Het is ons opgevallen dat het niveau van de n hoog was en ook in een aantal gevallen zeer dicht tegen elkaar aan lag. De vakjury heeft uiteindelijk gekozen voor de bedrijven die duurzaamheid het breedst binnen de bedrijfsvoering hebben doorgevoerd. Daar waar sprake was van een gelijke stand hebben de publieksstemmen de doorslag gegeven."

Prijzenpakket

De winnaars van de GAIA GREEN AWARDS ontvingen o.a. een hotelovernachting in een COCO-MAT hotel, een dinercheque van EURO-Toques en een waardebon van UDEA. De fysieke award is ontworpen door hetWerkvan, een stichting die het werk van kunstenaars met een beperking brengt naar een markt zonder beperkingen.

Trotse winnaars

TV-chef Jonathan Karpathios van restaurant Vork&Mes geeft aan zeer trots te zijn op het winnen van de Gaia Green Award. "Vanaf de opening van ons restaurant is duurzaamheid ons uitgangspunt geweest. Het ontwikkelen van de Bieterbal, het grotendeels verbouwen van onze eigen producten en onze eigen windmolen zijn slechts 3 voorbeelden hoe wij duurzaamheid hebben doorgevoerd in ons restaurant."

Bij het Radisson Blu Palace Hotel sprong met name de lokale verankering en de bijenstal op het dak eruit. Aloha Beach blinkt uit in de duurzame keuzes die er zijn gemaakt bij de samenstelling van de menukaart. Zelfs de plastic rietjes zijn vervangen voor een biologisch afbreekbare alternatief.

Partners

De Gaia Green Awards zijn een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen die actief zijn in de verduurzaming van de horecasector. De partijen die de award dragen zijn Green Key Nederland, Gastvrij Rotterdam, EKO-keurmerk, Vis&Seizoen, Strand Nederland, COCO-MAT, De Week van de Smaak, Olijfbedrijf, hetWerkvan, Euro-Toques Nederland en initiatiefnemer Green Leisure. Alle partijen hebben belangeloos bijgedragen aan het promoten van de award, het jureren van de aanmeldingen en het beschikbaar stellen van prijzen.

Editie 2017

Het grote aantal aanmeldingen van horecabedrijven aan de Gaia Green Awards en het grote aantal publieksstemmen toont wederom aan dat duurzaamheid niet meer weg te denken is uit de horecasector. Deze eerste editie van de wedstrijd voor duurzame horecalocaties was een pilot voor alle betrokken partijen. Gezien het succes en de belangstelling vanuit de branche zal de verkiezing zeker een vervolg krijgen.

Meer informatie over Gaia Green Awards: Facebook, Twitter: @gaiagreenawards, www.gaiagreenawards.nl
Publicatiedatum: