Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Bio-melkveehouder Matthijs de Haan eerste producent

A2-melk ook geschikt voor mensen met maagdarmproblemen

Met de introductie van A2-melk op de Nederlandse markt, kunnen ook mensen met maagdarmproblemen melk drinken. Er is al een biologische melkveehouder die deze melk produceert.

In melk zit het eiwit bèta-caseïne. De aminozuren in dat eiwit kunnen worden omgezet in een schadelijke stof: beta-casomorfine-7 (BCM-7). De vertering van BCM-7 kan voor sommige mensen gezondheidsproblemen opleveren, denk aan een opgeblazen gevoel, indigestie, diarree of auto-immuunziekten. Ongeveer 20% van de bevolking krijgt maagdarmklachten na het gebruik van melk, maar niet als ze A2-melk gebruiken, zo is te lezen in het artikel 'Dankzij A2-gen wordt melk echt goed voor elk'. Het bèta-caseïne in A2-melk wordt niet afgebroken, de schadelijk stof BCM-7 komt niet vrij. Mensen met maagdarmproblemen kunnen deze melk met een gerust hart drinken.

Verteerbaar

In Nederland is de A2-melk nog niet makkelijk verkrijgbaar, maar in Australië, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië is die A2-melk al op de markt. In Australië is het marktaandeel van A2-melk al 10%. De melkprijs voor A2-melk is iets hoger, vandaar dat er ook in de Nederlandse melkveehouderij belangstelling voor is. Nog dit jaar zou in Nederland de eerste A2-melk in de supermarktschappen te vinden zijn, schrijft vakblad Veeteelt in het artikel 'Markt is klaar voor A2-melk'.

Omschakeling

Melkproducent Veco Zuivel bereid zich voor op levering van die melk. Edgar Leblans van de melkproducent kan nog niet veel zeggen over een eventuele meerprijs. Engelse melkveehouders krijgen ongeveer 3 eurocent, maar dat vindt Edgar magertjes. Toch oriënteren Nederlandse melkveehouders zich op een omschakeling naar de productie van A2-melk. Die omschakeling heeft nogal wat consequenties. Ondernemers die A2-melk willen produceren, moeten al hun dieren laten testen op het de aanwezigheid van het A2 gen. Want de genen van de koe bepalen of koe A2-melk, A1-melk of een mengsel van beide geeft.

A2A2-koeien

In een kadertekst legt het vakblad in het artikel uit hoe die eigenschappen overgeërfd worden. Een dier krijgt bij de geboorte een gen van de vader en van de moeder mee. Koeien die van beide ouders het A2-gen hebben meegekregen, zijn de A2A2-koeien. Deze dieren geven honderd procent A2-melk. A1A1-koeien geven honderd procent A1-melk. En koeien met A1A2 geven 50% A1- en 50% A2-melk. A2 komt veel voor bij het Guernsey-ras en bij koeien uit Azië en Afrika, legt vakblad Veeteelt uit in een artikel 'Dankzij A2-gen wordt melk echt goed voor elk'. Koeien in de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië en de meeste Europese landen geven hoofdzakelijk A1-melk. Maar in Nederland hebben opvallend veel koeien het A2-gen, zo bleek uit een onderzoek in 2005.

Omschakeling

Wil je als ondernemer A2-melk produceren, dan moet je al je dieren laten testen. Je moet zeker weten dat je A2A2 koeien hebt. Je moet je koeien scheiden van ander vee, en de melk moet ook gescheiden opgehaald worden. In veel gevallen betekent dat dat een veehouder een deel van zijn koeien moet omruilen voor A2-dieren van andere bedrijven.

Biologisch melkveehouder Matthijs de Haan uit Ingen is de eerste Nederlandse melkveehouder die A2-melk produceert. Vakblad Melkvee bericht er over in het artikel 'De Haan levert melk met helende werking'. Andere melkveehouders zijn nog wat aarzelend, zoals Teun Duister. Meer dan de helft van zijn koeien hebben een A2A2 vader, weet hij. Hij vermoedt dat hij daarom al veel koeien heeft die A2-melk produceren, maar laat zijn koeien nog niet testen. Het kost veel geld; hij verdient het nog niet terug.

Bron: Groen Kennisnet

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven