Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Minder marge voor boerenbedrijven door lage prijzen"

Bio-bananen in de woestijn

Tholen - Frans Wielemaker stapte bijna veertig jaar geleden met zijn vrouw op een bananenboot richting Costa Rica. Na een carrière bij Del Monte en Dole begon hij twee jaar geleden een eigen onderneming, Condor Produce, dat Peruaanse biologische Fairtrade bananen exporteert naar Noord-Amerika en Europa.

Na de middelbare school begon Frans op de Tropische afdeling van de Hogere Landbouw School in Deventer. "Na eerst een stage in Guatemala was mijn liefde voor Latijns Amerika geboren. Ik trouwde met Margreet Postma en als pasgetrouwd stel vertrokken we met een bananenboot vanuit Rouen in Frankrijk naar Limon in Costa Rica op onze huwelijksreis." Daar bouwde het stel een bestaan op en Frans werkt inmiddels al 38 jaar in het landbouwkundig onderzoek en productie van banaan en ananas.


Bio-bananen in de woestijn

Na een carrière bij Del Monte en daarna bij Dole is Frans na zijn pensionering (2 jaar geleden) een eigen bedrijf begonnen in Peru. Zijn bedrijf Condor Produce SAC exporteert biologische en biologische Fairtrade bananen vanuit het noorden van Peru naar Noord-Amerika en Europa. Frans vertelt dat het bedrijf zelf geen bananen teelt, maar wel teelttechnische adviezen geeft, assisteert bij certificering en organisatorische en logistieke ondersteuning biedt voor het verpakken, vervoeren en verschepen van bananen. "Dit alles doen we veelal in coöperaties en associaties in Sullana, Piura, aan de kust in Noord-Peru."

De biologische bananen worden in de droge woestijn met behulp van irrigatie verbouwd. "Daarom hebben ze geen last van de bladziekte 'Zwarte Sigatoka'. Deze schimmel maakt het namelijk onmogelijk om biologische bananen te verbouwen in de bekende zeer vochtige tropische 'Bananenrepublieken' van Midden Amerika. Alleen in zeer droge, bijna subtropische gebieden is biologische bananenteelt mogelijk. Onder meer dus in het Noorden van Peru, en verder in het Zuiden van Ecuador, de Guajira woestijn van Colombia en het Noord Westen van de Dominicaanse Republiek."

Voor biologische ananasteelt is de situatie heel anders, vertelt Frans: "Biologische ananasteelt is op vele plaatsen mogelijk, aangezien er in dit gewas geen onoverkomelijke ziekten en plagen zijn voor de bio-teelt. De plantages die wij indertijd voor Dole hebben opgezet gelden nog steeds als de belangrijkste in de wereld. Zij dienen als voorbeeld dat het ook op een biologische manier kan."

Frans geeft aan dat de markt voor biologische bananen in de afgelopen 25 jaar zeer snel gegroeid is. "Vooral de officiële goedkeuring van de bio-wetgeving in Europa en organic-wetgeving in de VS fungeerde als katalysator. Vandaag de dag ontbreken bio-bananen in geen enkele supermarkt, zelfs niet in de diepste discounters. Consumenten moeten wel beseffen dat deze lage prijzen ten koste gaan van de marge voor de boerenbedrijven die het pad van biologische productie zijn ingeslagen. Concurrentie is gezond maar de limiet is nu toch echt bereikt. Men moet ook weten dat zeker 10 tot 15 procent van de bananen niet in aanmerking komt voor de export omdat er 'een plekje' op de schil zit en dat willen consumenten niet volgens de handel."

Volgens Frans willen supermarktbazen niets weten van eerlijke prijzen. "Ze werken volgens het scheefgegroeide idee dat we het landbouwproductiesysteem maar kunnen blijven uithollen zonder schade te berokkenen op de korte termijn voor het inkomen van agrariërs, en voor de natuur op langere duur. Bio-bananen telen moet mijns inziens meer inhouden dan alleen maar een certificatiebriefje. Het behoud en verbeteren van de bodemvruchtbaarheid en een eerlijke 'win-win' sociale balans moet onderdeel zijn van het hele plaatje. De supermarkten zijn vandaag de dag heel erg machtig. Zelfs de multinationale bananenmaatschappijen hebben niets meer te vertellen in Europa nadat Brussel het bananenlicentie-quotumsysteem heeft laten vallen, maar nog wel lekker importheffingen int."

Het runnen van een eigen bedrijf bevalt hem goed: "Het is heerlijk om na zoveel jaar in het keurslijf van grote Amerikaanse multinationale ondernemingen te hebben gewerkt, nu een eigen bedrijf te leiden. Ik doe dit samen met een oud-collega en vriend, Luis Fernando Monge, die de dagelijkse bedrijfsvoering voert en daar woont." Naast zijn activiteiten voor Condor Produce adviseert Frans ook andere bedrijven in de regio omtrent biologische bananenteelt en veredeling. "We moeten proberen om de gevreesde Fusarium-ziekte voor te zijn, want die komt er aan."

Voor meer informatie:

Frans Wielemaker
Condor Produce
+506 83257198
+51 941 565 500
frans.wielemaker@condorproduce.com
www.condorproduce.com