Blog schrijfster Julia Kang

Waarom is veel fruit eten belangrijker dan alles bio eten?

Schrijfster Julia Kang legt op haar eigen website in een blog uit waarom het volgens haar belangrijker is dat mensen veel fruit eten dan dat ze alles biologisch eten. Julia is auteur van de boeken '100% Gifvrij' en 'Natuurlijk en gezond (op)voeden'. Later dit jaar komt haar derde boek uit.

Waarom ik het belangrijker vind dat mensen veel fruit eten dan dat ze alles bio eten.
In mijn vorige twee boeken legde ik veel de nadruk op het eten van biologisch voedsel en het hebben van een natuurlijke levensstijl. Dat vind ik nog steeds belangrijk. Maar ik ben van mening (en dat is altijd al mijn mening geweest) dat voor een goede gezondheid biologisch eten niet het belangrijkste is, maar WAT je eet. Als je portemonnee het kan dragen is biologisch natuurlijk altijd te verkiezen boven regulier voedsel. Maar het belangrijkste is niet om iedereen aan het biologisch voedsel te krijgen (want dat blijft voorlopig een utopische droom), maar dat iedereen gezond(er) gaat eten!Toen ik nog alleen was en mijn oudste dochter nog klein, at ik bijna alles biologisch. In je eentje of met een klein kind en met de juiste prioriteiten is dat ook goed te doen. Toen mijn man erbij kwam en nu ik twee kinderen heb en ik met mijn gezin samen ongeveer 40 kilo fruit per week consumeer kan ik niet meer alles biologisch kopen en is het aandeel biologisch in mijn huis gedaald tot ongeveer 50 procent. Ik besteed nu rond de 125 euro per week aan boodschappen (ongeveer 500 per maand) waarvan het overgrote deel besteed wordt aan fruit. Zou ik al het fruit bio kopen dan zou ik per maand denk ik rond de 1000 euro kwijt zijn! Ik heb er totaal geen moeite mee dat ik niet alles meer bio kan kopen. Ik weet namelijk dat ik en mijn kinderen heel gezond eten met al het fruit (en de rest, want wij leven niet alleen op fruit) wat wij binnen krijgen.

Ik heb om eerlijk te zijn een beetje moeite met sommige van mijn collegae die vooral maar de nadruk leggen op dat voor je gezondheid alles biologisch moet zijn, maar tegelijkertijd vooral veel van hun suikervrije, glutenvrije en zuivelvrije baksels zitten te promoten. Want laten we eerlijk zijn: Deze laatst genoemde eigengemaakte baksels zijn natuurlijk een stuk beter dan alle taarten en cakes uit de supermarkt, maar het feit blijft: Taarten, muffins en cakes voegen niets toe aan je gezondheid! Ook niet als je ze zelf bakt met natuurlijke, biologische producten. Mensen worden aangezet om voor hun gezondheid te gaan bakken met biologische producten zoals kokosbloesemsuiker, dadels, honing, kokosolie, noten en amandelmeel. Deze producten kosten erg veel geld, maar ze voegen weinig toe aan je gezondheid (natuurlijk zijn ze lekker en mag je ook genieten van het leven, maar dat is even een andere discussie).

Ik heb al eerder gezegd dat gezond voedsel is nutriëntrijk voedsel. Hoe meer nutriënten er per 100 calorieën in voedsel zit, hoe gezonder het is. Als je voor 100 calorieën aan fruit eet krijg je ook een berg nutriënten binnen, dus het zijn 100 waardevolle calorieën. Kokosbloesemsuiker, gedroogde dadels, honing, kokosolie, noten en amandelmeel hebben in verhouding tot de grote hoeveelheid calorieën wat ze bevatten nauwelijks mineralen en vitaminen. Je krijgt dus met zo'n Paleo baksel veel calorieën binnen, maar weinig vitaminen en mineralen. Dus het is en blijft nutriëntarm voedsel, ook al is het biologisch, glutenvrij, zuivel vrij en suikervrij (al durf ik het zelf niet suikervrij te noemen, als het vol zit met dadels en honing en kokosbloesemsuiker).

Belangrijkste voor je gezondheid is dat je veel fruit en groente eet en verder vooral verse en onbewerkte producten. Van al het ongezonde bewerkte voedsel wat in de supermarkt ligt heb je tegenwoordig ook een biologische variant ervan. Deze voegen niets toe aan je gezondheid! Als je je geld maar 1 keer kunt uitgeven koop dan liever veel niet bio fruit en groente dan biologische producten die ongezond blijven ondanks hun eco label. Pas als je in de luxe positie verkeert dat je je geld 10 keer kunt uitgeven op een dag, dan zeg ik uit volle borst: Jaaaaaa koop alles biologisch!! (en in dat geval ben ik de eerste die weer alles bio gaat kopen!)

Maar er zijn zoveel mensen die niet bio kunnen veroorloven. Ik zou mij doodschamen en mijzelf een slechte voedingscoach vinden en bovendien mij een elitaire foodbitch vinden als ik tegen die mensen zou zeggen dat ze niet zoveel fruit en groente moeten eten omdat het bespoten is...

Dus mensen: Als je echt een optimale gezondheid wilt hebben: Koop en vooral eet dan structureel meer fruit (al is het niet bio) in plaats van je geld uit te geven aan dure biologische dadels, honing, kokosbloesemsuiker en amandelmeel om je ontbijt en lunch mee te maken.

Voor meer informatie: www.juliakang.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven