Lisette Elich (Terra Santa Global Fruit), distributeur van avocado-olie uit Israël:

“Avocado-olie is een veelzijdig alternatief voor andere plantaardige oliën”

Tholen – Avocado-olie wordt al geruime tijd gebruikt in de cosmetische industrie. Zo vind je het bijvoorbeeld terug als extract in verzorgende shampoos en huidcrèmes. Als consumptieartikel daarentegen is het aanbod in Nederland slechts op één hand te tellen. Een gemiste kans, vindt Lisette Ellich. Toen zij kortgeleden in Israël verbleef om zich daar te oriënteren op de avocadomarkt, raakte zij overtuigd van het product. "In zijn meest pure vorm is avocado-olie van koude persing uitermate geschikt voor tal van culinaire toepassingen. Het is lang houdbaar, gezond en vol van smaak. Reden temeer om Nederland ermee kennis te laten maken."Samenwerking
Lisette is werkzaam bij Terra Santa Global Fruit, een pas opgericht Nederlands bedrijf dat zich namens het Israëlische Grinfeld mag ontfermen over de distributie van - naar Israëlische maatstaven gemeten - biologisch verkregen avocado-olie in de EU. Het familiebedrijf uit het Midden-Oosten, dat al generaties lang avocado's teelt en zich sinds kort ook toelegt op olie-extractie uit avocado's, heeft de ambitie om avocado-olie, die geheel volgens het principe van koude persing tot stand komt, ook buiten de eigen landsgrenzen groot te maken.

Potentie
"Toen ik kortgeleden in Israël was, viel mij op hoe gemeengoed avocado-olie daar eigenlijk is. Daar is het al een aantal jaar in de supermarkt verkrijgbaar. In Nederland bleek er slechts een handjevol aanbieders te zijn. Men moet er echt naar op zoek gaan. Als je al tegenkomt dan is het product vaak van inferieure kwaliteit. Zonde, want het product heeft een hoop potentie. Je ziet tegenwoordig dat restaurants in het hogere segment, zoals Niven, steeds meer de focus leggen op groenten als basis voor hun maaltijden. Maar ook vanuit het individu gezien past een zuivere avocado-olie uitstekend in het dieet van de gezondheidsbewuste consument die een zekere keuzevrijheid wil genieten. De olie zit boordevol vitamine E, werkt cholesterolverlagend en heeft een lage zuurgraad. Het product is goed te combineren bij salades en je kunt het ook verhitten om mee te fruiten, roerbakken of frituren – op hogere temperaturen dan menig andere plantaardige olie."


Extractieproces
"Om de olie te extraheren, past Grinfeld een 100% koude persing toe. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van Hass avocado's. In dat proces blijft alle chlorofyl in de olie behouden, wat resulteert in een diepgroene kleur. Bij niet-koude persing krijgt de olie een veel lichtere tint en gaan er veel belangrijke vitamines, zoals vitamine E, verloren."

De avocado's zelf worden zo laat mogelijk geplukt, omdat de in de avocado aanwezige voedingsstoffen zich dan optimaal manifesteren. Daarna worden de avocado's geschild, ontpit en wordt het vruchtvlees geperst. De olie die daarbij vrijkomt, wordt dan apart opgevangen, gezeefd en vervolgens gebotteld in donkere flesjes. Dat laatste is van essentieel belang, omdat de olie dan zoveel mogelijk beschermd blijft tegen de nadelige invloeden van uv-licht. Gebotteld en wel is het product 24 maanden houdbaar. In dit geheel worden er geen conserveringsmiddelen gebruikt. "Dat maakt het product iets prijziger, maar dat is het meer dan waard."

Oriëntatiefase
"Het product is nog niet op de Nederlandse markt gebracht. We hebben het product ook nog niet op voorraad. We zitten op dit moment nog in de oriëntatiefase. De verwachting is dat de nieuwe avocado-oogst uit Israël, zo rond eind september, zal worden aangewend voor de productie van onze batch avocado-olie. Voor de afzet zullen we ons in het begin vooral richten op gezondheidswinkels en op de horecagroothandelaren. Gezien de luxe uitstraling verwacht ik dat daar de meeste vraag vandaan komt."

Voor meer informatie:
Lisette Elich
Terra Santa Global Fruit B.V.
Handelsweg 30
2988 DB Ridderkerk
M: +31 (0)6 82732765
T: +31 (0)180 230230
F: +31 (0)180 230231
lisette@terrasanta.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven