"Biologisch helemaal niet gezonder voor mensen"

Groeiende bio-branche in Z Today op RTLZ

Woensdagavond 29 juni werd er in de nieuwsshow van RTLZ aandacht geschonken aan biologisch. In Z Today gaan ze iedere werkdag van half zes tot half zeven in op nieuws, achtergronden en er komt een tikje opinie aan bod. De uitzending werd gepresenteerd door Roderick Veelo en te gast waren gasten Eric Smit van Follow the Money en Frederique Dormaar, verslaggever van RTLZ.

Aan het begin van de uitzending komt het onderwerp al even aan bod: "En biologisch eten, de boeren kunnen de vraag niet aan", aldus Roderick. Frederique: "Dat betekent dus dat de heerlijke biologische producten nog duurder gaan worden."Het item over biologisch begint vanaf 14:55 en loopt door tot 20:45. Klik hier om de uitzending te bekijken.

Frederique begint door gekscherend te zeggen dat ze de biologische producten in het schap altijd vooral herkent aan de prijs. Maar waarom hebben de boeren er geen zin in? En: "Er valt wel degelijk geld in te verdienen, maar waarom schakelen ze dan niet om?" Je moet aan onwijs veel regels voldoen, zo geeft Frederique aan. Daarna vertelt ze dat het veel tijd en geld kost om om te schakelen. Volgens haar is het voor de consumenten niet heel erg dat er niet genoeg boeren omschakelen. Frederique meent namelijk dat biologisch helemaal niet gezonder is voor mensen, dat heeft ze bij het Voedingscentrum gecheckt. Wel noemt ze de financiële regeling waar de staatssecretaris mee komt om de bio-boeren te helpen als een positieve ontwikkeling. "Hierdoor wordt het iets makkelijker voor boeren om hun bedrijf biologisch te maken. En wat denk ik ook een goede ontwikkeling is, is dat er ook allerlei nieuwe boeren zijn, jonge mensen. En die zijn wel geïnteresseerd in biologisch."


Frederique Dormaar.

Vanaf 19:19 komen die jonge boeren aan bod. Dan gaan ze langs op Warmonderhof. In het fragment komt docent Meindert Bruinsma aan het woord, evenals studente Verena 't Hooft. "Hier leer je hoe het allemaal groeit zonder kunstmest enzo", geeft Verena aan. Meindert concludeert trots dat er nu 2 eerste klassen zijn.


Beeld uit het fragment met Meindert Bruinsma van Warmonderhof.

De conclusie na dit fragment luidt dat de jonge boeren aan de ene kant idealistisch zijn, maar dat ze ook zeker de financiële mogelijkheden zien.

Klik hier om de uitzending te bekijken.

Bron: RTL Z

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven