De herziening werd in 2014 aangekondigd door de Europese Commissie, maar rond een aantal belangrijke punten bestaat er momenteel nog steeds geen akkoord bij de zogenaamde trialoog: de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese raad (de landbouwministers uit de EU-lidstaten).
Voor de sector blijft het onduidelijk welke veranderingen er op til zijn en welke implicaties een nieuwe wetgeving zal hebben op bedrijfsniveau. Bovendien schrikt deze situatie potentiële omschakelaars af. Intussen blijft de afzet groeien (+18% dit jaar in België), en dus zijn er omschakelaars nodig om te voldoen aan de stijgende vraag van consumenten.
Daarom vraagt BioForum Vlaanderen als sectororganisatie om zo snel mogelijk dit proces af te ronden. Als dat niet mogelijk is, is het beter om het bestaande wetgevend kader bij te sturen en zo de ontwikkeling van de sector te ondersteunen. Er is geen significante aanpassing meer geweest aan de EU-wetgeving inzake de biologische productie sinds maart 2012, terwijl een update echt wel nodig is.
Waarom nu dit verzoek?
De verantwoordelijkheid voor de lopende onderhandelingen staat op het punt overgedragen te worden van het Nederlandse naar het Slowaaks voorzitterschap. Een uitgelezen moment voor de lidstaten om kritisch te evalueren of:- Een overeenkomst over een nieuwe tekst wel haalbaar is
- De nieuwe wetgeving voldoende nieuwe verbeterde elementen bevat ten opzichte van het huidige wettelijke kader.
Deze bedenkingen maakte vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans trouwens al in december 2014. Hij uitte toen de bezorgdheid dat een lange periode voor onderhandelingen een risico kon betekenen voor de ontwikkeling van de biologische sector. Toen werd voorgesteld dat de Commissie zijn voorstel zou intrekken als er binnen het halfjaar geen akkoord zou gevonden worden. Intussen zijn we anderhalf jaar verder en blijft de onzekerheid bestaan.
Voor meer informatie: www.bioforumvlaanderen.be