LTO-organisaties: gevolgen noodweer behandelen als nationale ramp

De schade die het noodweer afgelopen weken heeft veroorzaakt in de land- en tuinbouw is dermate groot, dat sprake is van een ramp. De LTO-organisaties vragen het kabinet dan ook om de zeer ingrijpende gevolgen te bestempelen als een nationale ramp, zodat de Wet Tegemoetkoming Schades in werking kan treden.

"Al het mogelijke moet worden gedaan om te voorkomen dat bedrijven als gevolg van deze calamiteit omvallen", zo concludeerde LTO-voorzitter Albert Jan Maat vanmiddag in Someren. LTO Nederland, ZLTO en LLTB hebben daar vanmiddag bij een gedupeerd bedrijf de stand van zaken besproken met vertegenwoordigers van onder anderen verzekeringsbedrijven en het ministerie van Economische Zaken (EZ).Vervolgschade

Nog steeds is niet bij benadering aan te geven hoe groot de schade is. De directe schade door de hevige regelval en extreme hagel bedraagt zeker enkele honderden miljoenen euro's. Daar bovenop komt nog een hoog bedrag aan indirecte vervolgschade. Een raming van de vervolgschade is op dit moment onmogelijk te becijferen. Wel staat vast dat van de oogst op nogal wat bedrijven niet veel terecht zal komen. Veel gewassen zijn inmiddels verzopen en staan soms al te rotten op de percelen. Op meerdere glastuinbouwbedrijven moet de hele oogst als afgeschreven worden beschouwd.

Léon Faasen, voorzitter van de LLTB, zei na afloop van het crisisoverleg, dat extreme situaties vragen om extreme oplossingen. Wat nu is gebeurd gaat veel verder dan normale bedrijfsrisico's. Voorzitter Hans Huijbers van ZLTO zei er zeker van te zijn, dat de uiteindelijke schade in totaal zal oplopen tot meer dan een half miljard euro: "De overtollige regen is een sluipmoordenaar, de indirecte schade of vervolgschade zal straks hoog oplopen."

Borgstelling

De LTO-organisaties willen op korte termijn overleg met de waterschappen om herhaling te voorkomen. Volgens hen is in sommige regio's niet adequaat genoeg op de hevige regenval geanticipeerd. Voorts gaan de organisaties in gesprek met de banken en het ministerie van EZ over een coulance-regeling en borgstelling. Ook zal overleg worden gestart met het ministerie van SZW over een regeling werktijdverkorting en een spoedige afhandelingen van aanvragen.

In overleg met EZ willen de LTO-organisaties kijken naar praktische problemen, waar ondernemers met bestaande regelgeving op stuiten, denk aan het gemeenschappelijk landbouwbeleid en vergroening.

Voor meer informatie: www.lto.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven