Schimmelziektes bestrijden met levende algen

Proef met organische bladbemester

Binnenkort start bij de Proefboerderij in Kollumerwaard (SPNA) een proef met een 100% organische bladbemester in de strijd tegen aardappelziektes Rhizoctonia en Phytopthora Infestans. In Nederland is dit organische middel, Allcrop Bioplasma, relatief nieuw tegen schimmelziektes. Het middel is ontwikkeld in Scandinavië en gemaakt van levende algen, waarmee daar al goede resultaten te zien zijn in aardappelen, maar ook in de fruit- en boomteelt.

Allcrop is sinds 2002 goedgekeurd door het Zweedse keurmerk voor biologische landbouw en wordt sinds maart 2016 geïmporteerd door Jan Reuvers uit Driezum (Frl). Reuvers is in Noord Nederland bekend als zelfstandig monsternemer voor het vrijwillig nematodenonderzoek en als aardappelselecteur.Volgens Reuvers kan de weerbaarheid van gewassen flink worden verbeterd doordat Allcrop Bioplasma maar liefst 26 mineralen toevoegt. Daardoor krijgt de plant een betere beworteling en komt de groei goed op gang, zelfs als in een koud voorjaar de mineralisatie vanuit ruige mest laat op gang komt. Uiteindelijk wordt de plant sterker, beter bestand tegen ziektes en groeien de vruchten – en aardappels – naar een homogener eindresultaat: dus minder uitval.

Allcrop Bioplasma is geschikt voor zowel de gangbare teler als de bio-boer; het is toepasbaar in akkerbouw, de vollegrondsteelt, in de kas of bij fruitbomen. Het middel zit als algenconcentraat in 20 liter en 5 liter jerrycans en wordt toegediend via druppelirrigatie, besproeiing of verneveling.Planthormonen

Het 'geheime' recept van Allcrop zit met name in de twee planthormonen die door de algen worden geproduceerd: Auxine voor de wortelvorming en Cytokinine voor bevordering van de celdeling.

Auxine bevordert de aanzet van wortelhaartjes vanuit de zijwortel zodat meer voedingsstoffen worden opgenomen; vooral in de eerste periode van groei zodat de kleine plant sneller uitgroeit en bestand is tegen ziektes of droogte.

Cytokinine bevordert de celdeling in de plant en leidt tot een vollere plant met meer vruchten, bloemen of knollen. Dit planthormoon gaat veroudering tegen zodat de plant langer blijft voeden en de vrucht langer doorgroeit. Cytokinine geeft bovendien chlorofyl in het blad, zodat ook bij minder zon nog voldoende licht kan worden omgezet in groei.

Voor meer informatie:

Jan Reuvers
Allcrop
06 34707524
Reuvers@allcrop.nl
www.allcrop.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.