Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bio-certificering is écht duur"

De Streekboer wil heel Noord-Nederland bereiken

Er ontstaan steeds meer initiatieven om voedselproducenten en consumenten met elkaar in contact te brengen. Sinds 2014 vind je De Streekboer in Friesland. Janco Heida is één van de oprichters en vertelt in zeven vragen over De Streekboer en de 100% lokale lunch die ze tijdens het evenement van YFM Fryslân 'Voedselketen XL: een biodiverse dag on the farm' verzorgen.

1. Wie ben je en waar kunnen we je van kennen?
Ik ben Janco Heida, 25 jaar en medeoprichter van De Streekboer. Buiten Friesland zullen waarschijnlijk nog weinig van mij en dit initiatief gehoord hebben. Maar binnen de provincie zijn we enorm actief en helpen we sinds de start van vorig jaar dagelijks ruim 40 boeren met de verkoop van lokaal voedsel rechtstreeks aan de consument.

2. Hoe werkt De Streekboer precies en hoe is het idee ontstaan?

In de zomer van 2014 kwam ik eens op het gekke idee om een paar boeren uit de regio te gaan bezoeken. Ik ontdekte dat het hier barst van de boeren die stuk voor stuk een prachtig product maken, maar dat ze enorm veel moeite hebben met de verkoop van hun product. Ik vond dat zonde en bedacht het idee om boeren te laten samenwerken. Ik heb twee vrienden, Thijs Riem Vis en Sandra Ronde, gevraagd om dit gezamenlijk op te pakken en samen een nieuw concept te bedenken. Wat vorig jaar begon met een simpele bezorgservice op de fiets is inmiddels uitgegroeid tot een nieuwe methode waar boeren en consumenten elkaar daadwerkelijk ontmoeten. Mensen kunnen via onze website één keer per week een bestelling plaatsen bij alle boeren uit hun streek. Deze bestelling kunnen ze wekelijks afhalen op het boeren verzamelpunt. Hier ontmoeten de boeren en klanten elkaar en wisselen ze de bestellingen uit. In acht maanden tijd zijn er zo al ruim 40.000 lokale producten uitgewisseld via deze verzamelpunten.


Foto: Facebook.

3. Eet jij nu alleen nog maar streekproducten of eet je zo nu en dan ook nog een banaan?
Dat denken veel mensen inderdaad en ik hoop dat ik ooit mag zeggen dat dit lukt. Maar ik zal niet ontkennen dat ook ik zo nu en dan nog de supermarkt binnen loop. Ik probeer zoveel mogelijk producten te vervangen voor lokale varianten omdat ik ze lekkerder vindt en omdat ik geloof dat ik beter aan doe om het bij de lokale boeren te kopen. Producten die ik echt veelal uit de streek eet zijn vlees(waren), brood (van lokale granen), groenten en fruit. Maar ik ben stiekem ook nog best gek op bananen, rijst en zo nu en dan een goede bak koffie.

4. Met welk soort boeren werken jullie samen en wat is hun ervaring met De Streekboer?
We werken met alle boeren die binnen de streek (binnen 40 kilometer) werkzaam zijn. Dit gaat van de kleine hobbyboeren tot 'de grote jongens', zodat ze gezamenlijk tot een mooi compleet assortiment te kunnen komen. De één is biologisch gecertificeerd, de ander te klein om zich te certificeren, dat is namelijk écht duur. Maar we werken ook met een paar gangbare boeren. Belangrijkste is voor ons dat de boeren transparant zijn in hun werkwijze zodat mensen hun eigen keuze kunnen maken en dat producten écht gemaakt zijn van lokale ingrediënten. Denk aan brood en bier van lokale granen, zuivel van lokale melk en appelsap van lokale appels. Dit is niet makkelijk, maar we merken dat we op deze manier echt kansen voor nieuwe boeren creëren. Zo vormen zich hier en daar al nieuwe zelfzuivelaars, groentetuinen en graantelers om op deze nieuwe vraag te kunnen inspelen. Dat is fantastisch!

5. Via jullie website vragen jullie de consument ook mee te denken over de organisatie van De Streekboer. Hoe zorgen jullie ervoor dat klanten zich betrokken voelen bij jullie bedrijf?
Dat klopt, we zien onszelf eigenlijk als het directe communicatiemiddel tussen de boeren en de consumenten. Om deze twee partijen zo goed mogelijk te verbinden vragen we veel feedback van boeren en consumenten om uiteindelijk tot een concept te komen wat voor beide partijen goed werkt. Vaak via sociale media, maar ook direct op het verzamelpunt of in speciale bijeenkomsten. Dat is ontzettend leerzaam. De boeren en consumenten zitten zelf namelijk vol ideeën die we zelf niet hadden kunnen bedenken. Juist door hier naar te luisteren komen we verder en zorgen we ervoor dat het idee door iedereen gedragen wordt.

6. Op dit moment hebben jullie afhaalpunten in Joure, Leeuwarden en Nieuwehorne/Gorredijk. Hoe groot is de expansiedrift van De Streekboer en kunnen we straks ook Fryske Nagelaer in Brabant bestellen?
Het komende jaar gaan we onze nieuwste Streekboer plannen uitrollen over heel Noord-Nederland. Daar gaan we de komende weken mee beginnen. We hebben mooie ideeën hoe we in iedere streek steeds weer de lokale boeren van die regio kunnen verbinden met De Streekboer. Dat betekent dat we de Fryske Nagelaer niet overal willen verspreiden, maar juist die Groningse en Drentse variant gaan zoeken.

7. Op 2 april, tijdens Voedselketen XL verzorgen jullie de lunch. Waarom doe je mee en wat kunnen we van de lunch verwachten?
We zijn met De Streekboer al vanaf het begin aanwezig bij de voedselketen en willen tijdens de XL versie graag laten zien dat we ook een lunch prima kunnen organiseren met 100% lokale ingrediënten. Daarom dagen we een aantal van onze boeren uit om speciaal voor dit evenement samen te werken en één grote lunch te verzorgen. Juist door op dit soort evenement te laten zien hoe het óók kan, hopen we mensen bewust te maken van wat we in onze eigen regio hebben en dat we daar best gebruik van zouden kunnen maken.

Bron: Youth Food Movement
Publicatiedatum: