"Kansen voor omschakelaars"

Tekorten op de Belgische biologische markt

"De vraag naar bio mag dan wel stijgen bij consumenten, de productie in Vlaanderen hinkt achterop. De tekorten voor diverse biologische landbouwproducten bieden nochtans kansen voor omschakelaars", aldus Paul Verbeke van Bio Zoekt Keten.

De markt voor bioproducten in de EU-28 wordt voor 2014 geschat op 23,4 miljard euro, een groei van 6,1% in vergelijking met 2013. Een groot deel van die omzet (7,91 miljard euro) werd gerealiseerd in Duitsland, gevolgd door Frankrijk (5 miljard euro) en het Verenigd Koninkrijk (2,63 miljard euro). Op basis van al beschikbare cijfers wordt ook in 2015 een verdere omzetgroei verwacht voor heel Europa.

Belgische gezinnen besteedden vorig jaar ruim 435 miljoen euro aan biologische voedingsmiddelen. Dat is 3,8% meer dan in 2013. Deze groei is opmerkelijk, omdat de totale voedingsbestedingen in 2014 voor het eerst sinds jaren daalden met 0,8%.

Kijken we naar het aandeel bio in de totale nationale levensmiddelenmarkt, dan zien we dat Denemarken in 2014 het beste scoort met 7,6%, gevolgd door Zwitserland (7,1%) en Oostenrijk (6%). In België is het bio-aandeel 2% voor verse bio-producten.

Productie blijft achterop

Door de internationaal toenemende vraag naar bioproducten en de relatief beperkte toename van de productie, ontstond er de voorbije jaren een groeiend tekort aan biologische producten. Dat is vooral zo bij biologische varkens, pitfruit en melk (zowel geiten- als koemelk). Toch zien we voor de meeste biologische producten goede marktperspectieven, zelfs als er geen sprake is van duidelijke tekorten.

Op de website van BioForum Vlaanderen staat een uitgebreid artikel waarin Paul Verbeke ook een overzicht geeft per sector. Klik hier om het complete artikel te lezen.

Het is belangrijk dat de omschakeling naar bio gebeurt in overleg met de betrokken coöperaties en beroepsorganisaties. Voor meer informatie over de markt voor biologische producten kan je terecht bij Paul Verbeke (0497 429368 of info@biozoektketen.be).

Bio zoekt Boer en Bio zoekt Keten zijn gezamenlijke initiatieven van het Algemeen Boerensyndicaat, Boerenbond en BioForum Vlaanderen, met de financiële ondersteuning van de Vlaamse Overheid.

Bron: BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.