Kavelruil De Bol succesvol afgerond

Nieuw biologisch melkveebedrijf op Texel

De grondruil in de polder De Bol op Texel is op 3 december 2015 door de notaris vastgesteld. Er is een akkoord bereikt over 96 hectare grond, waarmee zowel natuurdoelen als landbouwdoelen kunnen worden gerealiseerd. Natuurmonumenten kan in 2016 de gewenste natuurontwikkeling in De Bol realiseren, waardoor de natuur op Texel verder wordt versterkt.

Belangrijkste onderdeel van deze kavelruil betreft de verplaatsing uit de polder van het boerenbedrijf van Vlaming. Op de nieuwe locatie, aan de Spangerweg bij De Waal, gaat Vlaming een nieuw biologisch melkveebedrijf exploiteren.Aaneengesloten natuurgebied

Natuurmonumenten kan in De Bol nu een aaneengesloten natuurgebied ontwikkelen, waardoor de omstandigheden voor wad- en weidevogels en bijzondere planten worden verbeterd. De inrichting start in 2016. Het gebied sluit aan bij bestaande natuurgebieden en wordt zodanig ingericht dat het goed beleefbaar is voor bezoekers van Texel.

Natuurontwikkeling Texel

De natuurontwikkeling in De Bol maakt onderdeel uit van het programma natuurontwikkeling Texel. De afgelopen 2,5 jaar is door veel partijen gewerkt aan deze ruiling. Mede door samenwerking tussen de provincie Noord-Holland, de gemeente Texel, LTO Noord, ANLV De Lieuw Texel, Stivas, Natuurmonumenten, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de betrokken agrarische ondernemers kon deze ruiling doorgang krijgen.

De Bol

De Bol is een oude overlooppolder, met nog een toegang tot de Waddenzee. Daarom is dit gebied met zijn brakke natuur bijzonder belangrijk voor planten en dieren. Voor de vele trekvogels van Texel, wordt dit een belangrijk rust- en foerageergebied. De binnendijkse natuurgebieden worden steeds belangrijker als hoogwatervluchtplaatsen voor de wadvogels.

Bron: Provincie Noord-Holland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.