Vierdejaars studenten van het Clusius College volgen een aantal masterclasses over ontwikkelingen in de land- en tuinbouw. Deze masterclasses geven hen verbreding en verdieping van de reguliere lesstof. Op 25 november was de masterclass 'ontwikkelingen in biologische land- en tuinbouw'. Deze masterclass werd georganiseerd door Nancy Boterblom van Greentech NHN in samenwerking met Rosemarie Slobbe (onder andere docent economie Clusius).
Maria van Boxtel (projectleider Biologisch ondernemen NH) leidde de bijeenkomst in met een kort vragenspel over biologische landbouw. Rosemarie Slobbe vertelde daarna over het ontstaan en het waarom van de biologische landbouw. Belangrijke boodschap is dat biologische akker- en tuinbouw meer is dan alleen het weglaten van kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Het is werken aan een gezonde bodem met weerbare planten, zoveel mogelijk gesloten kringlopen en samenwerking in de keten.
Interessant is dat er veel marktkansen zijn voor de biologische sector. De vraag groeit. Dit werd ook onderstreept door Arjen Kroon, een biologische akkerbouw in Oudkarspel, die daarna aan het woord kwam. De telefoon stond niet meer stil vanaf het moment dat hij de rode kool biologisch teelde. Hij is in fasen omgeschakeld en vond het best een avontuur. Hij was gewend direct in te grijpen, bijvoorbeeld als de kool niet hard genoeg groeide, maar zag later dat het vanzelf goed kwam. Ook ziet hij dat het steeds beter gaat omdat de bodem gezonder wordt door een rijker bodemleven. De studenten hadden veel vragen voor Arjen over zijn omschakeling, de opbrengst en hoe het probleem van extra benodigde grond kan worden opgelost als je een deel van je grond in de luzerne zet. Een geanimeerd gesprek waar ook andere biologische boeren in de zaal aan deelnamen.
Na de korte pauze was het woord aan Bram Weijland, business coördinator van de biologische afdeling van Bejo Zaden BV. Hij liet zien hoe in een korte tijd de biologische zadenteelt een eigen afdeling binnen de organisatie heeft gekregen. Hij vertelde dat een biologische akkerbouwer of tuinder verplicht is om te werken met biologisch uitgangsmateriaal als dat beschikbaar is. Bejo heeft zijn eigen proefvelden en methodieken ontwikkeld om zaad voor de biologische sector te produceren. Zoals ook klimaatverschillen leidt tot andere rassen, zo heeft ook de biologische sector andere rassen nodig. Bram sloot af met de mededeling dat het bedrijf voldoende leuke werkplaatsen heeft voor studenten van het Clusius.
"Het was voor de studenten een hele zit met veel informatie. Gelukkig kon er na afloop bij een heerlijke biologische hutspot worden nagepraat", reageert Rosemarie Slobbe.

Abonneren
Vacatures
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
- Teeltspecialist
- Crop Manager Vollegrond Noord-Frankrijk
- Transportplanners Export
- Verkoper Buitendienst
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
Veel vragen van studenten voor 'omschakelaar'
Verslag masterclass biologische landbouw op Clusius College
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-20 "Bio is de enige standaard die breed gekend en verdedigd is, en die onze milieuproblemen zal oplossen"
- 2023-03-17 Publiek-private partnerschappen en de toekomst van bio in Oost-Europa
- 2023-03-17 Nieuw opleidingsmateriaal om biologische landbouw in Afrika te bevorderen
- 2023-03-13 "Het is een zaak van lange adem, maar hopelijk brengen we iets teweeg voor de volgende generaties"
- 2023-03-13 Stikstofbeleid leidt tot run op landbouwgrond
- 2023-03-13 Het Landbouwakkoord: aan de sectortafels
- 2023-03-13 Kamerleden bespreken breekijzer 'De toekomst van boeren ligt in de biologische landbouw' in BNR-radioprogramma
- 2023-03-10 Melkveehouder Alex Datema nieuwe Directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank
- 2023-03-08 INRAE en FiBL verlengen samenwerkingsovereenkomst
- 2023-03-07 "Dé route naar een nieuw landbouwsysteem? Stop die waterglijbaankeuze!"
- 2023-03-06 "De biologische beweging moet haar 'vier principes' herdefiniëren en met 'vier eisen' komen"
- 2023-02-27 "Willen we als maatschappij meer bio, dan hebben omschakelaars steun nodig"
- 2023-02-23 Landbouw als cultuurimpuls - een impressie van de biodynamische landbouwconferentie 2023 in Dornach
- 2023-02-21 Consortium werkt aan meer bio in het beroepsonderwijs
- 2023-02-21 'De invloed van de bio-industrie op de gezondheid van de mens is onderbelicht'
- 2023-02-20 Inschrijving voor de BioVLAM 2023 geopend
- 2023-02-17 Diana Eleveld stopt bij Werkgeverslijn land- en tuinbouw
- 2023-02-08 "Minister Adema was op het verkeerde feestje"
- 2023-02-07 Erasmus Universiteit Rotterdam erkent klimaat- en ecologische noodtoestand
- 2023-02-07 Platform voor Zwitserse bio-bedrijven groeit uit tot uitgebreide online winkel