"Duizenden onnodige hartdoden door verkeerd voedingsadvies"
Dit is een van de opmerkelijke conclusies die de Nederlandse arts William Cortvriendt trekt op basis van zijn wetenschappelijke ontdekkingsreis naar de relatie tussen voeding en een gezonde levensstijl. De resultaten staan in zijn boek 'Maak je niet dik', dat eind november verschenen isze week verschijnt.
Elk jaar sterven er in Nederland en België ruim 75.000 mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Dit aantal zou met 15 tot 30 procent kunnen verminderen door een deel van de koolhydraten die zich vooral bevinden in pasta, brood, rijst en aardappelen te vervangen door natuurlijke vetten zoals die voorkomen in vis, noten, volle zuivel, eieren, olijven en avocado's. "Een dergelijke vermindering vertaalt zich in Nederland en België in ruim 10.000 tot 20.000 minder vroegtijdige doden per jaar", aldus Cortvriendt.
In 1977 publiceerde de Amerikaanse McGovern-commissie een rapport waarin geadviseerd werd de hoeveelheid vet in voeding te beperken en de hoeveelheid koolhydraten te vergroten, om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. In navolging van de Amerikaanse overheid werd dit voedingsadvies door vrijwel alle westerse landen overgenomen, gevolgd door de introductie van een vloedgolf aan vetvrije, magere, halfvolle en light producten. "Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat het veel gezonder is om volvette producten te eten en juist de consumptie van koolhydraten te beperken", concludeert William Cortvriendt.
Recentelijk heeft de Amerikaanse overheid haar voedingsadvies van 1977 voorzichtig teruggedraaid en adviseert om meer natuurlijke vetten te consumeren en minder koolhydraten te eten. Cortvriendt: "Ook de Nederlandse en Belgische overheden zullen zich in de naaste toekomst moeten herbezinnen op de in het verleden gecreëerde angst en afkeer voor naar nu blijkt gezonde vetten."
In het boek 'Maak je niet dik' rekent William Cortvriendt af met onzinnige en vaak ongezonde hypes en populaire vermageringsdiëten. Op basis van wetenschappelijke analyses geeft hij duidelijke adviezen over hoe we wel duurzaam gewicht verliezen en we veel gezonder, aangenamer en langer kunnen leven door gewone dingen in onze alledaagse levensstijl aan te passen.