"Verwachten komende winter zelfvoorzienend te zijn"

De Vreugdehoeve teelt veldbonen voor krachtvoer

Tholen - Op bio-boerderij De Vreugdehoeve in Zwolle hebben ze dit jaar voor het eerst zelf veldbonen geteeld. Dit omdat de boerderij aan de Zalkerveerweg 20 op zoek was naar een alternatief voor soja. De veldbonen zijn in de zomer (halverwege juli) geoogst. "Met de geoogste bonen kunnen we onze dieren een heel jaar gaan voeren. We hebben een goed groeiseizoen achter de rug en zo gauw het kon, zijn we gaan oogsten. De opbrengst op de 5 hectare was boven verwachting en we verwachten dat de bonen een hoog eiwitgehalte zullen hebben. De bonen zitten nu in de kuil. We verwachten met deze voorraad de komende winter volledig zelfvoorzienend te zijn", vertelt Herman van Assen.


Rechtsboven Herman en Marianne van Assen voor de winkel van De Vreugdehoeve, rechtsonder een deel van de voorraad.

Advies

Herman geeft aan dat ze de nodige hulp gehad hebben bij de veldbonenteelt. "We moesten een andere weg vinden met krachtvoer en Wim Govaerts heeft ons hierin geadviseerd. We zochten een alternatief voor soja dat van ver weg komt. Wim adviseerde ons om veldbonen te proberen. Die werden in de jaren '80 vaak in krachtvoer verwerkt. De opbrengst van veldbonen is vergelijkbaar met maïs, wat we ook hebben staan. Tussen de veldbonen hebben we de graansoort triticale geplant", aldus Herman.

Voor meer informatie:

Herman van Assen
De Vreugdehoeve
Zalkerveerweg 20
8042 PL Zwolle
038 4224193
06 28745728
herman@devreugdehoeve.nl
www.devreugdehoeve.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.