Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voeding aan huis geleverd ter preventie van ondervoeding bij ouderen

Wageningen UR, voedingsmiddelenbedrijven, ICT bedrijven, zorgverleners en apothekers gaan samen een innovatief zorgconcept ter preventie van ondervoeding bij ouderen ontwikkelen, waarbij voeding aan huis wordt geleverd. Het consortium onderzoekt nieuwe manieren om het kiezen en bestellen van de maaltijdconcepten te ondersteunen met geautomatiseerd, persoonlijk voedingsadvies en medische informatie. Daarnaast wordt gekeken naar nieuwe methoden om digitaal voedingsinname te monitoren

In de komende jaren neemt het aandeel 65-plussers binnen de Nederlandse bevolking sterk toe. Binnen deze groep is ondervoeding een groeiend maatschappelijk probleem, zowel bij ouderen die verblijven in verpleeg- als verzorgingstehuizen als thuiswonende ouderen. Onder zelfstandig wonende ouderen komt ondervoeding vaker voor bij personen die een beroep doen op thuiszorg (17%) dan bij degenen die hier geen beroep op doen (7%) (bron: rapport Ondervoeding SEO).Totaalconcept: voeding en zorg

Het zorgconcept 'Voeding Slim Thuis', dat zich richt op de thuiswonende ouderen, gaat bestaan uit een combinatie van innovaties (voedingICT, logistiek), die aansluiten bij de persoonlijke behoeften van deze ouderen op het gebied van voeding en zorg. Het concept zal leiden tot een nieuwe dienst voor de zorggebruikers, waarbij het zorgloket (artsen, apotheek, thuiszorg) als aanspreekpunt en distributiepunt wordt beoogd en wordt ondersteund met digitale mogelijkheden. Op deze wijze wordt zorg rondom en levering van voeding gecombineerd met medische producten en advies en vervolgens als totaalpakket geleverd aan de thuiswonende ouderen.

Potentiële zorgconcepten

In de eerste fase van dit Publiek Private Samenwerkingsproject worden de behoeften van de thuiswonende ouderen in kaart gebracht. Deze inzichten worden in het tweede en derde jaar vertaald naar potentiële zorgconcepten. De concepten worden getest bij thuiswonenden ouderen in de regio Bennekom, waarna in het laatste jaar van het project de toepasbaarheid van het concept in andere regio's wordt onderzocht. Het project, gecoördineerd door Food & Biobased Research van Wageningen UR, heeft een duur van drie jaar en wordt financieel ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken.

Partners in het project zijn: Ding Dong onderdeel van Distrivers, Foodcase, Service Apotheek Bennekom, Stichting Vraagt U Maar, CareScreen, Mosadex, NControl, Wageningen UR Food & Biobased Research.
Publicatiedatum: