Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duurzame bouwplaat van riet

Rietafval nieuwe grondstof voor hernieuwbaar plaatmateriaal

Koninklijke DSM N.V. en Natuurmonumenten gaan samen met Compakboard en Wageningen UR hernieuwbaar plaatmateriaal ontwikkelen op basis van overjarig riet uit de gebieden van de natuurorganisatie. De vier partijen willen zo samen een nieuw, duurzaam product op de markt brengen: recyclebaar plaatmateriaal van riet voor in de bouw, keuken- en meubelfabricage als alternatief voor hout, spaanplaat en MDF. Het project is een volgende stap in de samenwerking tussen DSM en Natuurmonumenten om biomassa dat bij natuurbeheer vrijkomt beter te benutten.

Overjarig riet uit de natuurgebieden van Natuurmonumenten wordt – evenals bij andere beheersorganisaties zoals waterschappen - eens in de drie tot zes jaar geoogst. De afvoer van het maaisel brengt nu hoge kosten met zich mee. Om het maaisel niet tot een kostenpost, maar juist tot een bron van inkomsten te maken, werkt Natuurmonumenten samen met DSM, Wageningen UR en Compakboard. De opbrengst van het rietafval kan de natuurorganisatie weer investeren in de natuurgebieden om de natuurwaarde verder te verbeteren.In het project zijn de partijen in de hele keten – van grondstof (riet) tot productieproces en eindproduct (plaatmateriaal) aan elkaar gekoppeld. DSM gaat samen met de Wageningen UR Food & Biobased Research een innovatieve, op biomassa gebaseerde hars ontwikkelen die een sterke plaat garandeert en geschikt is om het riet in de plaat te binden. Compakboard wil zijn huidige grondstoffenaanbod, van bijvoorbeeld stro uit de landbouw, verbreden met riet. Daarmee kan Compakboard de markt voor duurzaam, hernieuwbaar plaatmateriaal nog beter bedienen. Alle vier partijen willen zo bijdragen aan een duurzame circulaire economie op basis van hernieuwbare grondstoffen.

DSM en Natuurmonumenten sloegen in december 2013 de handen ineen en zijn in hun netwerken actief op zoek gegaan naar verbindingen met afnemers die interesse hebben in de opwaardering van biomassa.

Atzo Nicolaï, president DSM Nederland: "Ik ben er trots op dat het ons gelukt is om alle partijen in de keten bij elkaar te brengen en zo kansen te creëren die bijdragen aan een verdere verduurzaming van de economie. Het is een voorbeeld hoe samenwerking in het groene vierkant tussen bedrijven, kennisinstellingen of overheid en maatschappelijke organisaties kan leiden tot innovatieve resultaten en circulaire producten die goed zijn voor zowel People, Planet als Profit."

Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: "Mooi dat er vanuit een groene grondstof uit onze gebieden een recyclebare plaat gemaakt kan worden. Als het lukt om ons overjarig riet zo te verwerken, levert het een wezenlijke bijdrage aan een betere, duurzamere circulaire economie en leefomgeving waar mens, plant en dier elkaar versterken."

Christiaan Bolck, Directeur Biobased Performance Materials onderzoeksprogramma en Programma Manager Biobased Materials Wageningen UR Food and Biobased Research: "Het is een serieuze uitdaging om met riet uit natuurgebieden een hoge kwaliteit plaatmateriaal te fabriceren, die voldoet aan alle technische en ecologische eisen. Op basis van de aanwezige expertise en slagkracht van de betrokken partijen hebben we er vertrouwen in dat juist dit samenwerkingsverband in staat is om de vezelgrondstof geschikt te maken voor de commerciële productie van een nieuw 'groen' bouwmateriaal. En bovendien een groen materiaal dat met een nieuwe milieuvriendelijke binder wordt gefabriceerd. Daarbij worden we gesteund door het Biobased Performance Materials (BPM) programma dat is gefinancierd door de Topsector Chemie die streeft naar een groene en duurzame chemie."

Soeniel Nabibaks, CEO Compakboard; "Van lichtgroen naar donkergroen. Ons streven is om de meest duurzame vezelplaat te produceren, die geschikt is voor de interieur-, panelen – en meubelbouw. We zijn al groen, maar willen in de toekomst nog groener zijn. Het toepassen van onder andere riet als grondstof, gecombineerd met een nieuw ontwikkelde biobased hars van DSM zou dit 'groene proces' alleen maar versterken."
Publicatiedatum: