Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'De Veldkeuken, het kookboek' wint Gouden Garde publieksprijs 2015

Liever Lokaal 'meest duurzame kookboek van 2015'

Ook dit jaar organiseerde bureau De Wonderneming de kookboekenverkiezing. De prijsuitreiking vond plaats op donderdag 12 november. De Kookboek van het Jaar 2015 vakjury prijs is uitgereikt aan 'Spuntino' van Russell Norman (Karakter uitgevers). Russell won met zijn boek Polpo in 2013 al eerder de Kookboek van het Jaar prijs. "He did it again", aldus de vakjury. Het winnende kookboek is voor zowel de prof als de thuiskok interessant. De recepten zijn verleidelijk, hongerig makend, sommige uitdagend maar nooit ondoenlijk. De thuiskok vindt er snacks, comfortfood, salades en hoofdgerechten om gezin, vrienden of zichzelf te verwennen. De chef-kok vindt er kilo's inspiratie voor zijn eigen kaart. Ingewikkelde apparatuur is voor de recepten niet nodig. Een goeie visboer, slager of andere speciaalzaak soms wel. Maar dat schrikt de enthousiaste thuiskok van u niet meer af.

'De Veldkeuken, het kookboek' van Femke de Winter en René van der Veer (De Vrije Uitgevers) kreeg de meeste stemmen van het publiek en wonnen daarmee de Gouden Garde publieksprijs 2015.

De Youth Food Movement award voor het meest duurzame kookboek van 2015 was voor 'Liever Lokaal, 365 dagen per jaar' van Annette van Ruitenburg en René Zanderink, die op persoonlijke titel meededen aan de Kookboek van het Jaar verkiezing. Dit boek laat zien wat Nederland in huis heeft aan bijzondere producten en is een lofzang op de diversiteit van de Nederlandse eetcultuur. In dit boek komen spannende en bijzondere producten aan bod in een seizoensgebonden opbouw. De nadruk ligt op lokaal en relatief onbekende producten met een duidelijke uitleg waar ze te verkrijgen zijn en hoe te bereiden. De recepten zijn wisselend van moeilijkheidsgraad en niet alleen voor bekenden van Slow Food geschikt maar ook om indruk te maken bij het Kerstdiner. Bij de gerechten is niet helemaal duidelijk hoe groot ze zijn of voor welke gang ze bedoeld zijn. Ook de indeling waarbij alle soorten producten naast elkaar staan – vis naast fruit- oogt soms wat rommelig.

Een eervolle vermelding was er voor Groenten uit Zee van Lisette Kreischer. Dit boek is zijn tijd een beetje vooruit. De recepten zijn vernieuwend en uniek door het gebruik van ongewone producten. Waar deze ingrediënten te koop zijn is niet echt duidelijk waardoor het voor de gewone consument niet toegankelijk is.

Voor meer informatie: www.kookboekvanhetjaar.nl
Publicatiedatum: